Sony a creat o aplicaţie de gătit cu AI şi un robot chef pentru bucătăria ta

0
687

Sony se alătură pregătirilor pentru Crăciun, prin lansarea unui robot chef pentru bucătărie, dar şi a unei aplicaţii cu AI gastronomic. Sony a anunţat cu această ocazie fondarea lui Gastronomy Flagship Project, un proiect al diviziei AI a companiei fondată în aprilie 2020.

Primele rezultate ale diviziei sunt o aplicaţie pentru inventat reţete, pe bază de AI, dar şi un Chef Assistant Cooking Robot şi o iniţiativă de comunitate unde ideile creative sunt puse la comun. Sony AI a ales gătitul pentru că este un domeniu creativ foarte solicitant pentru algoritmii AI. Crearea unei reţete înseamnă combinarea de ingrediente, luarea în calcul a proporţiilor, posibilităţile sunt teoretic infinite. Sony AI foloseşte date structurate, reţete şi ingrediente, dar şi metrici legaţi de gust, aromă, savoare, structură moleculară şi nutrienţi pentru aplicaţia Recipe Creation.

Aceasta va ajuta bucătarii de top de pe glob în procesul lor creativ, în asocierea de ingrediente şi gândirea de reţete noi, dar şi crearea de meniuri de la zero. O a doua parte a proiectului implică dezvoltarea unui robot pentru gătit. Maşinăria va ajuta chefii cu tot procesul de gătit, de la pregătire la plating. Cât despre iniţiativa de „co-creative cooking”, aceasta are ca scop dezvoltarea unei comunităţi globale de chefi, care să includă universităţi, institute de cercetare culinară şi companii private.

E foarte posibil ca aplicaţia Recipe Creation să se găsească în curând pe telefoanele Sony. Sony începea să investească în zona gastronomică încă din 2018, atunci când a semnat un parteneriat cu universitatea Carnegie Mellon. Conform unei analize McKinsey & Company, 73% dintre activităţile din zona Food/Gastronomie ar putea fi automatizate. Sony nu e singură în aceste proiecte, pentru că şi IBM vrea să dezvolte noi tipuri de mâncare şi noi arome prin machine learning. Chef Watson de la IBM a studiat compoziţia chimică a sute de ingrediente, generând peste 10.000 de dish-uri noi.