Szikra este un restaurant din Covasna care combină ingrediente locale cu plating-uri ca în Franţa

0
2516

Nu în fiecare zi scriem despre un restaurant din inima ţării, iar de această dată ne oprim asupra lui Szikra. Acesta este un restaurant din Sfântu Gheorghe, Covasna, deschis de o antreprenoare care a revenit din Franţa în România. Aflaţi povestea sa mai jos.

Aspectul cheie pe care trebuie să îl ştiţi din start este că Szikra foloseşte aproape în exclusivitate ingrediente de la mici producători locali. Mădălina Santa este chef la Szikra şi la doar 29 de ani are planuri mari. Specificul businessului său este următorul: unguresc şi românesc, combinând reţete neaoşe cu tehnici deprinse în Franţa. Se vor folosi doar ingrediente proaspete din Harghita şi Covasna. Tânăra vrea să încânte papilele clienţilor săi, dar şi să dea înapoi comunităţii din care vine.

Mădălina a fost mereu pasionată de gătit şi este o perfecţionistă. A avut pe durata facultăţii un magazin care importa produse gourmet, de la pateuri şi creme franţuzeşti la gemuri. A urmat şi o şcoală culinară, care a dezamăgit-o, dar apoi şi-a descoperit chemarea cu 4 ani în urmă studiind arta culinară în Franţa (institutul Paul Bocuse). Ce a ieşit din această poveste? O fantezie de culori şi gusturi, ce include magnolii murate sau jeleu din ţelină. „Szikra” înseamnă „scânteie” în limba maghiară şi de aici porneşte tot.

Mădălina adoptă şi conceptul de „zero food waste”, astfel că nimic nu este irosit, iar totul este valorificat. Spre exemplu se face sirop din coji de gutui, chipsuri din coji de legume, chipsuri chiar din zaţ de cafea şi pâinea care nu mai e proaspătă devine budincă. Se fac şi stoc-uri din oasele de la carne. În meniu veţi mai găsi infuzie de cartofi prăjiţi, chipsuri de arpacaş şi alte trăznăi culinare, în funcţie de anotimp.

Se foloseşte mult sirop de brad, de merişoare, de soc şi toată lumea vrea să guste pateul din creier de porc. Designul restaurantului îmbină vintage-ul cu industrialul, incluzând piese de mobilier vechi, un bar de mari dimensiuni, multiple lămpi minimaliste atârnate de tavan şi o abundenţă de albastru. Trebuie încercat la următoarea oprire în Sfântu Gheorghe!

Sursa foto