„Târg de Bun Must şi Plăcinte După Gust” a început la Sibiu; Ce poţi degusta acolo?

0
1406

Sibiul este gazda unui festival culinar în acest weekend, sub numele de „Târg de Bun Must şi Plăcinte După Gust”. Se desfăşoară în Habermann Markt între 23 şi 25 octombrie şi evident se va axa pe preparatele toamnei, direct din recoltă, în frunte cu mustul.

Festivalul va aduce în oraş bucătari şi producători din toate colţurile ţării şi va exista o mare diversitate de produse tradiţionale. Sunt amenajate mustării în aer liber, iar trecătorii pot degusta must proaspăt, făcut din prima recoltă de struguri din anul acesta. Gurmanzii se vor putea înfrupta din plăcinte, fie că vorbim despre poale-n brâu moldoveneşti, plăcinte munteneşti, ciobăneşti cu brânză de burduf, plăcinte dobrogene cu brânză sărată, plăcinte olteneşti cu brânză de burduf şi praz.

Sunt şi plăcinte boiereşti, dar şi basarabene şi traversăm graniva pentru a lua contact cu plăcintele de casă sârbeşti. Nu am uitat de cele dulci, cu dovleac, cu mere şi scorţişoară, cu brânză dulce şi stafide. În plus veţi mai putea încerca şi turte ţărăneşti coapte pe plită, simple şi umplute, dulci sau sărate, dar şi pe cele turceşti – şuberek. Toate preparatele expuse conţin ingrediente 100% naturale şi sunt pregătite după reţete tradiţionale.

Şi pentru că mustul nu alunecă bine fără nişte pastramă aromată, şi aceasta va fi prezentă la eveniment, gătită în următoarele moduri: friptă-n jar, pe funduri de lemn sau la ceaun. Sunt şi cârnaţi de Pleşcoi, mici, costiţe, ciolane stropite cu must, bere şi vin. Expozanţii au adus şi zacuscă şi dulceţuri, colecţia 2020, pentru a umple cămara, dar şi siropuri naturale, brânzeturi şi afumături. Prognoza meteo de la Sibiu arată binişor, 16 grade şi răcoare şi de abia pe seara va picura puţin.

Acest târg are intrarea gratuită.