Un preparat legendar de la Wimbledon, căpşunile cu smântână devine vegan în acest an

0
1502

Cei care sunt pasionaţi de tenis ştiu probabil că Wimbledon-ul este în plină desfăşurare în aceste zile, până pe 14 iulie. Ceea ce probabil multă lume nu ştia este şi preparatul tradiţional servit publicului care participă la meciurile din cadrul turneului. E vorba despre o combinaţie de căpşuni cu smântână, care în 2019 va veni cu o versiune vegană.

Să mănânci căpşuni cu smântână la Wimbledon este un obicei tipic britanic, din ce am înţeles. Ei bine în 2019 va fi pusă la dispoziţie şi smântână vegană (probabil pe bază de caju sau migdale), dar şi îngheţată şi şerbet vegan. Nu e chiar o noutate, pentru că PETA începuse să amenajeze standuri speciale, oferind căpşuni şi smântână vegană fanilor tenisului cu câţiva ani în urmă. Evident se va găsi şi varianta standard a preparatului, pentru cei care nu se tem de lactoză.

Estimările arată că aproximativ 27 de tone de căpşuni îs 7000 de litri de smântână sunt consumate de fani pe durata turneului de tenis. Unii jucători de tenis vor purta în acest an echipamente prietenoase cu mediul, realizate din plastic reciclat şi creaţii Stella McCartney. Între timp restaurantele britanice au început şi ele să sărbătorească Wimbledon-ul lansând salate cu acest nume. Ele includ căpşuni şi Heinz Salad Cream că ingrediente principale.

Gustul este dulce-acru şi ceva mai înţepător decât smântâna clasică. Britanicii mănâncă aceste căpşuni cu smântână de sute de ani deja. Se mai consumă şi fish and chips, o altă specialitate britanică. Începuturile Wimbledon-ului sunt asociate cu anul 1877 şi cu faptul că pe atunci sezonul când se coceau căpşunile era destul de scurt şi coincidea cu turneul.

Era deci un pretext bun ca fermele să scape de ele rapid. Fructele sunt culese mereu cu zi înainte de turneu şi se consumă tone bune. Scrierile britanice indică faptul că aşa ceva se consuma chiar şi la curtea regelui Henric al VIII-lea în 1509.