Un ton de 2.7 milioane de euro cumpărat la o licitaţie din Tokyo

1
1389

Nu ştiu voi cât daţi pe peşte, dar eu când intru la Mega Image şi văd somon congelat la 99 de RON îmi cam dau ochii peste cap. În Tokyo se practică totuşi preţuri la alt nivel, pentru că se lucrează cu tone de peşte şi peşte scump. O celebră piaţă de peşte din capitala Japoniei a organizat o licitaţie recent, iar preţul peştelui a sărit de 2 milioane de euro.

Un ton roşu a fost adjudecat la suma de 2.7 milioane de euro în Tokyo. Are 278 de kilograme şi a fost vândut chiar ieri la începutul zilei, la una dintre primele licitaţii de Anul Nou. Suma este mai mult decât dublă faţă de recordul precedent de preţ. Japonezii mănâncă mai mult ton de acest gen decât orice altă naţiune şi acesta este un ingredient cheie pentru sushi.

Problema e că această specie de ton e deja în pericol de extincţie. Poate trăi până la 40 de ani şi are o viteză impresionantă, putând migra mii de kilometri. Numărul de peşti de gen a scăzut cu peste 80% din anii 1970, din cauza pescuitului excesiv. Cel care a plătit suma exorbitantă pentru ton este patronul unui restaurant japonez de sushi.

Chiar el stabilise precedentul preţ record din 2013. Kiyoshi Kimura, generosul cumpărător a deţinut recordul pentru preţuri plătite pe peşte timp de 6 ani, până în 2017, când un alt lanţ de restaurante i-a suflat locul întâi.