Un ton roşu uriaş a fost cumpărat la preţul de 1.8 milioane de dolari în Japonia

1
1396

Începutul de an aduce mereu veşti despre celebrele licitaţii de la piaţa de peşte din Japonia. Acolo se lasă cu vânzări de ton uriaş pe milioane de dolari, deja o tradiţie onorată anual. În acest an un milionar japonez a cumpărat un uriaş ton roşu la suma de 1.8 milioane de dolari.

Tonul a fost prins în regiunea Aomori din nordul Japoniei şi pus la licitaţie de Anul Nou în piaţa principală de peşte din Tokyo. Kiyoshi Kimura, aka „Tuna King”, deţinătorul unui uriaş lanţ de restaurante cu sushi a plătit suma de 1.8 milioane de dolari pentru a îşi adjudeca tonul de 276 de kilograme. E bizar că am văzut şi surse ce scriu că de fapt magnatul ar fi plătit 2.6 milioane de dolari pe el, dar Reuters insistă pe 1.8 mlioane.

Convertind suma de mai sus, un kilogram din preţiosul peşte costă 9313 dolari. Un gram ar fi cam 9.3 dolari. Kimura este o prezenţă comună la licitaţiile de peşte şi actualul deţinător al preţului record pentru carnea de ton. A plătit nu mai puţin de 4.5 milioane de dolari pe un ton uriaş la un moment dat. Pe lângă calitatea acestei cărni ea este şi foarte rară, din cauza pescuitului abuziv din largul coastelor Japoniei. Şi preţurile pentru peştii yellowtail şi bonito au crescut astronomic în ultima vreme.

Japonia este cel mai mare consumator de ton roşu din lume, de aici şi pescuitul său în exces. La început de 2019 un ton de 2.7 milioane de euro a fost cumpărat în Tokyo la acelaşi tip de licitaţie. Peştii de acest soi pot trăi până la 40 ani şi migrează mii de kilometri. Specia e totuşi în pericol, fiind acum cu 80% mai puţini peşti de gen decât în anii ’70.