Un vin de desert din Republica Moldova ia premiul întâi la Geneva

0
1586

La Geneva nu a avut loc în ultima vreme doar salonul auto, ci şi o decernare de premii pentru cele mai bune vinuri de pe glob. Se pare că Republica Moldova a obţinut premiul întâi la o categorie. Vinul Chardonnay Sweet din Orhei-ul central s-a plasat pe locul întâi în categoria „vin de desert”.

Totul s-a petrecut în cadrul concursului tradiţional de vinuri desfăşurat anual de către Organizaţia Mondială a Comerţului, la Geneva. Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de către compania de vinuri Chateau Vartely. Este a doua oară când Republica Moldova participă la concurs, iar în 2016 vecinii de la est reuşeau să ocupe podiumul.

La categoria vin alb îşi adjudecau o medalie cu un Pinot Grigio de Purcari, iar la vin de desert triumfau iar cu un Kagor Pastoral. Au fost testate aspecte precum calitatea, aroma şi nuanţa vinurilor, de către cei mai respectaţi oenologi din lume. În plus diplomaţii statelor membre OMC au fost acolo pentru a nota vinurile. 45 de state au participat la această competiţie, inclusiv naţiuni ultra respectate pe piaţa vinurilor precum Chile, Portugalia, Franţa sau Italia.

Au fost prezente şi echipe din SUA, Noua Zeelandă, Maroc, Ucraina, România, Slovacia sau Elveţia. Concursul a avut două etape, iar în acest an au fost 3 categorii principale: vin alb, vin roşu şi vin de desert.

Sursa foto