Restaurant Vărzărie/Păstăioase e hitul de la Cluj care a ajuns în revistă Vogue; Varza a la Cluj face furori

0
8252

Ştiam de ceva vreme că oraşul Cluj-Napoca e super cosmopolit şi atrage un număr impresionant de turişti, dar se pare că în ultima vreme a ajuns la un nivel complet nou de faimă. Spre exemplu revista Vogue a publicat un reportaj de călătorie în care laudă Restaurantul „Vărzărie/ Păstăioase” şi în special celebra Varză a la Cluj.

Localul are un istoric de peste 40 de ani şi ar avea cele mai bune preparate pe bază de varză din tot Ardealul, dacă nu chiar toată România. Află în centrul Clujului, respectivul restaurant se găseşte pe Bulevardul Eroilor şi la prima vedere pare destul de mic şi cochet. E drept că Vogue nu prea îl flatează, cu sintagma „relicvă comunistă din 1970 cu ziduri albe şi semn cu neon”.

Sursa foto

Aflăm din acelaşi articol Vogue că locul e plin de persoane care au mers la biserică duminică şi prezintă o combinaţie inedită de persoane de vârsta a doua şi a treia, bine imbrăcate şi tineri artişti. Toţi comandă acelaşi lucru: Varză a la Cluj. E vorba despre o combinaţie între varză murată, orez şi carne tocată. Ai zice că este o sarma deconstruita şi nu te-ai înşela prea tare.

În meniu se află şi alte preparate ceva mai moderne, precum gnocchi cu mazăre şi sos Brie, plus medalion de porc. Vărzărie debuta în anul 1970, la numărul 35 al străzii mai sus menţionate. Debuta la comun cu „Fasoleria”, deschisă la numărul 37 în 1968, iar la numărul 39 se găsea bucătăria. Mergând pe aceeaşi tematică rustică şi neaoşă, la numărul 45 se găsea Cartofăria.

Acestea nu au rezistat la testul timpului, aşa că a scăpat doar Vărzărie/Păstăioase. Un moment de glorie al locaţiei a fost apariţia în spotul de promovare pentru festivalul TIFF 2017 (prezent mai jos). Persoane ca Radu Beligan, Stela Popescu sau Emil Boc au fost văzute luând masa aici. Reţeta clasică de Varză a la Cluj include şi o găină grasă, o jumătate de gâscă cu slănină, piper şi vin.