USAMV Iaşi organizează un concurs de atestare a delicateselor româneşti pe 10 noiembrie

0
1704

În fiecare an descoperim noi preparate româneşti atestate drept delicatese tradiţionale, urcând cota României la capitolul gastronomie globală. Sunt foarte importante atestările realizate de către instituţii specializate, cum este şi USAMV Iaşi, care pe 10 noiembrie organizează un nou concurs de atestare.

Concursul de Identificare şi Atestare de Produse Tradiţionale ajunge la ediţia a doua şi se desfăşoară pe 10 noiembrie la ora 10:00. Are loc în holul de marmură al Facultăţii de Zootehnie şi este realizată în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană. Pot participa atât studenţii, cât şi elevii, fie individual, fie în echipă. Vor fi coordonaţi de câte un cadru didactic.

Conceptul implică promovarea şi încurajarea consumului de preparate tradiţionale, realizate folosind reţete clasice. Este o întoarcere la obârşie şi la felul curat de a mânca, fără aditivi. Juriul va înmâna premii şi diplome, iar cele mai bune preparate vor putea fi atestate ca produse tradiţionale. Prima ediţie a avut loc tot în acest an, între 15 şi 25 martie 2018, participând liceeni şi studenţi din zona Moldovei.

Pe atunci câştigau „Slănina de Mangaliţa din Valea lui Bogdan”, „Pastrama de Oaie ca la Mitică” sau „Pasta fiţoasă de peşte”. Nu uităm nici de deserturi, precum „Plăcinta tradiţională de la Zăpodia” sau „Cozonacul tradiţional de la Fântânele”.