Cămara lui Păstorel este un nou concurs de prezentare a conservelor tradiţionale moldoveneşti

0
1584

Cămara lui Păstorel ajunge la ediţia a patra în acest an şi este ca în fiecare an un concurs de prezentare a conservelor tradiţionale moldoveneşti. A fost anunţat de Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi şi inclus în agenda Festivalului „Teodorenii” ediţia 2018.

Degustarea preparatelor conservate şi jurizarea se va desfăşura sâmbătă, pe 8 decembrie 2018, începând cu ora 10:00. Are loc la restaurantul Eden, iar juriul are de analizat două categorii: dulce şi sărat. La prima intră gemurile, dulceţurile, compoturi şi siropuri, iar la a doua găsiţi zacusca, tocanele, bulionul, dar şi faimoasele murături.

Sunt şi câteva condiţii ce trebuie respectate pentru participarea la această competiţie. Toate produsele trebuie să folosească în fabricare materii prime din zona Moldovei. Aditivii alimentari sunt interzişi, iar produsele trebuie realizate după un procedeu tehnologic tradiţional. Fiecare produs este prezentat cu o fişă în care apar ingredientele folosite. Reţele vechi sunt subliniate în categorisire.

Juriul este condus de Marius Cristian şi vor fi punctate extra creativitatea, calitatea şi impresia generală. Contează aspectul, gustul, combinaţiile, dar şi denumirea. Premiile sunt acordate de sponsori şi constă în ustensile de bucătărie, dar şi premii surpriză. Concursul este adresat cititorilor Bibliotecii Judeţene Gh. Asachi, iar înscrierile se fac până pe 3 decembrie 2018.

Participarea e gratuită, pe baza permisului de acces la bibliotecă.