Vin de pe Marte!? Oamenii de ştiinţă din Georgia lucrează la un soi de struguri care să reziste pe Marte

0
1111

Chiar dacă vinurile din Georgia nu sunt primele care ne vin în minte când ne gândim la viticultura din estul îndepărtat al Europei, se pare că oamenii de ştiinţă de acolo au planuri mari în această zonă. Vor să pună bazele unei cercetări care se ocupă cu soiuri de vin adaptate unei culturi pe… planeta Marte.

Un grup de vinicultori şi oameni de ştiinţă din Georgia studiază ce struguri s-ar putea adapta pe Planeta Roşie. Totul face parte din proiectul IX Millennium, care se petrece în Tbilissi. Sunt simulate condiţiile de pe Marte şi încercate diferite soiuri. În cel mai bun caz, dacă totul merge bine pentru NASA şi Elon Musk, o misiune cu echipaj va ajunge pe Marte până prin 2024.

Georgia are o tradiţie vinicolă de 8000 de ani, iar podgoria de stat de la Saguramo este folosită pentru teste. Acolo se află 450 de soiuri locale de struguri şi 350 de soiuri străine. Toate sunt studiate, pentru rezistenţa la radiaţie, praf, solul acid şi metalic al planetei străine, plus alte provocări. Se lucrează şi la un laborator urban vertical într-o seră din Georgia, care va imita perfect condiţiile de pe Marte.

Îi va permite astfel să stabilească ce struguri ar supravieţui cu brio acolo. Caracteristicile solului au fost replicate conform datelor de la Mars Rover. Pe Pământ e uşor să imiţi solul de pe Planeta Roşie cu bazaltul pulverizat de la un vulcan din deşertul Mojave din California. Nu este singurul proiect de acest gen, pentru că americanii de la Budweiser au trimis orz în spaţiu pentru a vedea cum se comportă acesta în condiţii de gen.

Rămâne de văzut dacă berea sau vinul va câştiga bătălia spaţială pentru licoarea aniversară a colonizării planetei Marte.