Whisky-ul japonez fals e pe cale să dispară; Industria impune noi reglementări

0
885

Whisky-ul japonez a început să fie tot mai respectat şi apreciat de cunoscători în ultimele decenii, iar ca urmare a creşterii popularităţii sale, au început să apară şi falsurile, copiile. Pentru a evita aceste neajunsuri, Asociaţia Producătorilor de Spirtoase şi Băuturi Alcoolice din Japonia a anunţat un nou set de reglementări.

Dorinţa este de a opri comercializarea de produse pe care stă scris „Whisky Japonez”, chiar dacă în realitate nu e aşa. Pe parcursul istoriei sale recente, whisky-ul japonez a avut o abordare opusă celui scoţian. Acesta din urmă trebuie să respecte anumite legi şi principii pentru a putea fi numit „Scotch Whisky”, dar producătorii japonezi nu aveau aceeaşi presiune pusă pe ei. De câţiva ani există şi o criză a furnizorilor de whisky din Japonia, iar în lipsă de legi, mulţi au făcut compromisuri ale produsului.

Au fost şi companii care au făcut „artificii” în Japonia, importând whisky Scotch şi îmbuteliindu-l ca japonez. Unii au amestecat soiurile de whisky, dar şi Scotch cu Shochu (o băutură spirtoasă populară în Japonia). Industria etilicelor din această ţară ştie de toate aceste practici şi acum ia măsuri. Ideea e că identitatea whisky-ului japonez a început să fie afectată global şi asta face rău întregului segment. Totuşi spre deosebire de Scoţia, noile reguli nu au rol de lege, ci sunt mai degrabă recomandări deocamdată.

Începând de la 1 aprilie 2021, iată criteriile necesare pentru producătorii japonezi:

  • singurele ingrediente neprelucrate permise sunt boabe malţate şi alte cerereale, alături de apă extrasă din Japonia
  • fermentarea, distilarea şi zaharificarea trebuie făcute în distilerii din Japonia, iar volumul de alcool al distilatului nu trebuie să sară de 95% tărie
  • butoaiele de lemn cu o capacitate de maxim 700 de litri trebuie folosite pentru maturare, iar maturarea trebuie realizată în Japonia minim 3 ani
  • îmbutelierea trebuie să aibă loc în Japonia, iar whisly-ul să aibă ABV de 40%
  • colorantul caramel E150a este permis