Zestrea culinară a românilor prezentată într-o carte cu rețete tradiționale scoasă de Profi

0
2059

De Centenar aniversăm valorile naționale, iar printre ele se numără și bucătăria tradițională. Aflăm de existența unei colecții de rețete culinare autentice din satele românești, culese și povestite de către Claudia-Romana Rista („fata care gătește cu flori”). Lanțul de magazine Profi a lansat cartea în rețeaua sa, în 85.000 de exemplare.

Pe lista de preparate se află guiașul, silvoița sau ardeii copți de la Sic. Comuna clujeană Sic apare cu 3 rețete: guiașul dansatorilor din Sic, supa gulerul croitorilor și ciorba armenească. O secțiune specială în carte este despre ridichile de la Apahida.

Acestea au nevoie de un sol nisipos să se facă, pe malul Someșului spre exemplu. Multe din rețetele și preparatele de la Sic/Szek au fost aduse de comunitatea maghiară mutată din Ungaria în zonă. Scriitoarea menționează și costumele spectaculoase de dans ungurești, cu o cămașă ce aduce cu aripi de înger.

Cartea reprezintă un record prin cele 85.000 de unități imprimate și se găsește deocamdată doar în magazinele Profi Standard. Va fi acolo până la sfârșit de an. Din Dobrogea este prezentată turtă-n foi ca în Esechioi, iar ciorba armenească de hurut din Sic este una cu lapte prins, aromatizat cu ierburi și fiert până se încheagă. Multe preparate au fost transmise prin viu grai și preluate de la bunici.

Cartea se numește „Zestre culinara dichisita de Profi”.