Ziua Dobrogei este sărbătorită în Pavilionul Expoziţional din Mamaia în weekend

0
1391

Nu ştiu dacă ştiaţi, dar Dobrogea a aniversat o zi specială pe 14 noiembrie. Ziua Dobrogei a fost aniversată începând cu 14 noiembrie şi sărbătoarea continuă şi în weekend. Sunt 3 zile de spectacole, realizate de artişti din Constanţa, Tulcea, dar şi Bulgaria. Avem detalii mai jos.

Totul se petrece la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia, la final de săptămână. Sâmbătă sunt aşteptaţi cei de la ansamblul „Mugurelul” din Topalu pentru a urca pe scenă de la ora 10:00. Mai vin şi ansamblurile „Kaytarma”, „Sfitilina”, „Plai Dobrogean”, „Doruleţul”, „Româncuţa” şi „Katiuşa”. Trecând la ce ne interesează pe noi, vizitatorii vor putea participa la demonstraţii gastronomice organizate la standurile culinare din cele două judeţe ale regiunii Dobrogea.

Mai vin şi meşteşugari, apicultori şi producători agricoli din Dobrogea, care îşi vor expune preparatele. Expoziţia include şi ţesături, obiecte de cult nu doar ale populaţiei locale, ci şi ale bulgarilor şi ruşilor lipoveni. Apar şi podoabe de argint aparţinând aromânilor şi etniilor. 141 de stejari vor fi de asemenea plantaţi de către reprezentanţii administraţiei publice din Constanţa şi de către studenţii voluntari de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

Pe lângă show-uri culinare şi artistice, vor avea loc şi antrenamente de oină şi alte sporturi tradiţionale. Sâmbătă de la ora 15:30 are loc şi evenimentul „Alerg pentru UNIREA de la Marea Neagră”, care ajunge la Constanţa, după ce participanţii vor parcurge localităţile Cernavoda, Medgidia, Poarta Alba, Murfatlar şi Agigea.

Ziua Dobrogei este aniversată ca sărbătoare naţională după o lege promulgată în 2015. În 2019 se împlinesc 141 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria Mamă, la final de Război pentru Independenţă.