Carnea sintetică, interzisă în România; Iată de ce

0
475

Se vorbeşte de câţiva ani, de ani buni de fapt despre un substitut al cărnii. Fie că e vorba despre Beyond Meat sau proteine vegetale, mereu se încearcă ceva nou şi diferit. Există şi carne cultivată în laborator folosind celule animale, care nu e prea bine văzută, inclusiv în România. Atât de rău e văzută de fapt că tocmai a fost interzisă de Senat.

Senatul a adoptat luni, pe 23 octombrie un proiect de lege cu privire la interdicţia cărnii sintetice obţinute în laborator folosind celule animale. Propunerea a pornit de la un grup de parlamentari PSD şi doreşte o reglementare mai strictă a produelor din carne. E vorba despre etichete, prezentare şi comercializare mai eficiente şi detaliate ale produselor din carne, în beneficiul sănătăţii populaţiei.

Sintagma „Produs românesc din carne” va însemna de acum încolo doar carnea şi produsele din carne rezultate din carcase provenite 100% din fermele din România. Este interzisă astfel inscripţionarea la raft şi pe etichetă cărnii şi a produslor din carne „Produs românesc”, dacă nu se respectă aceste prevederi. Va fi inclus şi un cod QR cu preţul de achiziite pentru produsele de pe piaţa internă şi externă.

Ce e cert însă e că se interzice comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de animale. Cine vinde aşa ceva în galantare sau restaurante se poate trezi cu o amendă între 200.000 şi 300.000 de lei. Propunerea legislativă va ajunge în Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Senatorii citează ca motiv pentru această lege faptul că nu sunt suficiente studii realizate pe carnea sintetică.