Ceaun Borsec Festival ia startul pe 4 septembrie sub numele Cea1 Borsec: cultură, cros montan şi gulaş

0
1296

Ceaun Borsec Festival are doar 2 ediţii şi a treia trebuia să aibă loc la început de vară, dar din cauza pandemiei a fost amânată. După ediţia din 2018 şi 2019 evenimentul revine în judeţul Harghita, la staţiunea Borsec sub numele de Cea1 Borsec 2020. Va avea 3 elemente: cros montan, cultură/concerte şi mâncare. Le detaliem mai jos.

Totul se desfăşoară între 4 şi 6 septembrie şi include Cupa Vila Montana Borsec la Şah (5 septembrie), concert folk Emeric Imre (5 septembrie) şi Cros Montan Borsec ediţia a treiea (6 septembrie). Cea1 Borsec este un proiect iniţiat de Asociaţia Secvenţe şi Papa la Sanyi, care doreşte să readucă în prim plan potenţialul turistic al oraşului Borsec. Are parte de susţinerea primăriei locale, dar şi Romaqua Group Borsec. Ultimele ediţii au inclus spectacole, demonstraţii şi ateliere de dans, dar şi muzică tradiţională maghiară, românească şi romă.

Existau şi târguri de produse tradiţionale şi handmade, plus ateliere de artă tradiţională ţărănească şi meşteşuguri roma. Trebuie precizat că la ediţia din 2020, din cauza pandemiei va fi un eveniment ceva mai dedicat familiei. Este adaptat regulilor sanitare şi de distanţare impuse de autorităţi. În parteneriat cu 5 restaurante şi pensiuni din Borsec se vor găti bucate la ceaun, care vor fi cu siguranţă apreciate. Nu va lipsi gulaşul tradiţional, dar şi paprikaş, probabil şi grătare, toate stinse cu palinca şi bere Csiki Sor.

În 2019 a fost şi o stână amenajată, unde producătorii locali ne arătau cum se face cel mai bun caş. Din păcate în acest an nu cred că va mai avea loc şi competiţia Arena Ceaunurilor, care aduna bucătari din Slovacia, Ungaria, Moldova, Israel şi Albania. Iar după atâta potol, mâncare şi băutură, pe 6 septembrie poţi participa la Concursul de Orientare în Alergare Cupa Borsec, începând cu ora 11. Aşteptam impresii de la participanţi, fotografii cu ceaune (sunt curios dacă mai vin cele de 600 litri din Ungaria) şi impresii de la cros.