Gordon Ramsay înoată cu rechinii albi în episodul nou din „Călător cu Gust”, pe 30 august la National Geographic (Reţete episod)

0
983

Scriam zilele trecute despre noul sezon al emisiunii „Călător cu Gust”, în care Gordon Ramsay va călători pe tot globul. Emisiunea se difuzează în fiecare duminică seara la National Geographic şi a ajuns la sezonul 2. Acesta a avut premiera pe 23 august, iar acum ne pregătim de episodul 2. De această dată bucătarul-celebritate ajunge în Africa de Sud şi va înota cu rechinii albi.

„Călător cu Gust” îl vede pe Ramsay călătorind în toată lumea, luând contact cu ingrediente şi tradiţii din cele mai exotice regiuni, dar şi cu bucătari apreciaţi la nivel local. Episodul 2 din noul sezon se va difuza pe 30 august de la ora 21:00, iar Gordon va pescui şi găti în compania unor… hipopotami. Va trece şi printr-o probă fără precedent: va pregăti o masă pentru un şef al tribului Zulu local. Omul căruia îi arătăm cu toţii reţetele pe Twitter ajunge de această dată în provincia Kwa-Zulu Natal de pe coasta de Est a Africii de Sud.

Acolo sare din elicopter în mijlocul rechinilor albi, dar fără teamă şi cu antrenamentul făcut. La urma urmei Gordon Ramsay nu este doar un bucătar şi o personalitate TV, ci şi participant la maratoane şi triatloane ca Iron Man, deci este călit. Sub supravegherea unui chef local numit Zola Nene, britanicul va descoperi secretele gătitului la flacără, aşa numitul „Braai”, dar va prezenta şi o reţetă de fasole sud-africană (Chakalaka), servită ca garnitură, alături de un biban roşu cu sos Ushatini.

Va fi ghidat de către expertul în faună sălbatică Lonely, pentru a învăţa să caute râme, să pescuiască biban şi să înţeleagă comportamentul hipopotamilor şi rinocerilor.

Şi pentru că pe noi ne interesează mai mult latura culinară, iată mai jos reţetă de fasole Chakalaka:

Porții: 4 kilograme

  • 3 cepe galbene, tăiate în cubulețe medii
  • 3 ardei grași verzi, tăiați în cubulețe medii
  • 4 roșii, tăiate în cubulețe medii
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 3 morcovi, decojiți și dați pe răzătoarea mare
  • ¼ ceașcă de ulei vegetal
  • 2 cești de sos de roșii
  • ½ ceașcă de zahăr brun
  • ½ ceașcă de oțet de mere
  • praf de curry
  • 4 frunze proaspete de curry
  • sare, după gust
  • piper negru, după gust
  • 1 litru de apă
  • 4 conserve de fasole, conservele standard sunt de 400g

METODĂ DE PREPARARE

  • 1. Se pune pe foc o oală de dimensiuni medii și se adaugă ¼ cană de ulei când oala s-a încins. Când se încinge uleiul, se adaugă ceapa galbenă tăiată cubulețe și se sotează până devine translucidă.
  • 2. Se adaugă ardeii și usturoiul. Se continuă gătirea și se asezonează cu sare și piper.
  • 3. Se adaugă roșiile și morcovii.
  • 4. Se adaugă praful de curry, frunzele de curry și un strop de ulei.
  • 5. Se adaugă zahăr brun și oțet.
  • 6. Se adaugă 1 litru de apă și se reduce focul pentru a permite legumelor să se înmoaie și să se caramelizeze.
  • 7. Se adaugă sosul de roșii. Amestecul ar trebui să fie foarte lichid în această etapă.
  • 8. Se adaugă fasolea. Se gustă și se îndepărtează de pe foc. Se potrivește cu sare și piper după gust.
  • 9. Se servește într-un bol.

Avem şi detalii despre bibanul roşu gătit în stil „Braai”:

Porții: 4

  • 4 bibani roși întregi, eviscerați, curățați de solzi și branhii.

CONDIMENTELE PENTRU BRAAI

  • 1 lingură praf de usturoi
  • 1 linguriță de ardei roșu
  • 1 lingură de boia de ardei afumată
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de piper negru măcinat
  • sare, după gust
  • 1 mână de frunze de coriandru, tocate
  • 1 ceapă roșie, tăiată în cubulețe mici
  • 2 ardei serrano, tăiați în cubulețe mici
  • 2 roșii, tăiate fin în cubulețe
  • sucul și zeama de la o limetă
  • sare kosher, după gust
  • 2 limete

PENTRU SOSUL CHUTNEY DIN PORTOCALELE MAIMUȚEI

  • 1 ceapă, tăiate fin în cubulețe
  • o bucată de ghimbir, curățat și dat pe răzătoare
  • 1 lingură de unt brun
  • 1 lingură de miere
  • ¼ cană de oțet din vin roșu
  • 6 portocale ale maimuței, doar fructul, semințele se îndepărtează*
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • sare kosher, după gust

METODĂ DE PREPARARE – BIBAN ROȘU ÎN STIL BRAAI

  • 1. Se asezonează peștele pe interior și exterior cu condimentele pentru braai.
  • 2. Se pune peștele pe grătar; pentru a preveni lipirea, peștele nu se mișcă înainte ca pielea să înceapă să devină crocantă și să formeze crustă.
  • 3. Se întoarce peștele cu grijă și se gătește până carnea devine crocantă.
  • 4. Se taie 2 limete în jumătate și se prăjesc pe grătar; se lasă deoparte.
  • 5. Între timp, se pregătește un sos amestecând coriandrul, ceapă, ardeii, roșiile, sucul de limetă, coajă de limetă și sare.
  • 6. După ce peștele s-a prăjit frumos și s-a copt înăuntru, se așază pe un tocător mare din lemn.
  • 7. Se acoperă cu sosul pregătit și se servește cu sosul chutney din portocalele maimuței și felii de limetă prăjită.

METODĂ DE PREPARARE – SOS CHUTNEY DIN PORTOCALELE MAIMUȚEI

  • 1. Într-o tigaie, se sotează ceapa în ulei până devine translucidă, cu atenție pentru a nu se arde; se asezonează cu sare.
  • 2. Se adaugă în tigaie ghimbirul dat pe răzătoare și se continuă gătirea până ghimbirul și ceapă eliberează un miros plăcut.
  • 3. Se adaugă zahărul brun și mierea.
  • 4. Se adaugă în tigaie oțetul din vin roșu și se lasă să fiarbă până se topește zahărul.
  • 5. Se adaugă portocalele maimuței și se gătește la foc mic timp de 2-3 minute, până se combină aromele.
  • 6. Se servește alături de peștele la grătar.

* Portocalele maimuței pot fi înlocuite cu orice tip de portocale.