Costa Coffee, marele rival Starbucks vine în România din 2020

1
4945

Scriam cu câteva luni în urmă de uriaşa tranzacţie, prin care Coca-Cola a cumpărat lanţul britanic de cafenele Costa. Ei bine achiziţia a fost de bun augur pentru noi, Costa Coffee urmând să ajungă în România de la anul.

Din 2020 Costa Coffee intră pe 10 pieţe noi din Europa, inclusiv Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, dar şi România. Coca-Cola HBC se va ocupa de distribuirea produselor. E vorba despre o prezenţă în supermarketuri cu produse Costa, iar Coca-Cola a subliniat că nu deschide cafenele noi încă. Pe viitor am putea vedea totuşi şi cafenele, piaţa aceasta fiind mereu gata de creştere în această zonă.

Costa Coffee este un business de multe miliarde de dolari, având prezenţă în 28 de ţări şi o predicţie de creştere de 4% pe an. În general locaţiile Costa se află în aeroporturi (cel din Budapesta de exemplu), dar şi în malluri şi ataşate unor supermarketuri, cum se întâmplă în UK.

Coca-Cola cumpăra Costa în ianuarie 2019, dorind să urce acest brand la statutul unui rival Starbucks. E interesant şi faptul că tocmai debutaseră Coca-Cola Coffe şi Coca-Cola Energy internaţional în ultimele luni, deci se riscă o canibalizare.

Trebuie precizat şi că am avut deja un debut Costa Coffee la noi în 2006, sub formă de franciză. Criza din 2008 a lovit grav toate cele 10 unităţi, închise la apogeul crizei.