Festivalul Cârnaţilor din Buziaş a strâns peste 20 de concurenţi; Iată cine a câştigat

0
1517

Chiar dacă au trecut sărbătorile de iarnă, încă mai savurăm atmosfera iernatică, cu preparate din carne de porc. Pe de o parte avem mâine concursul de cârnaţi de la Tormac şi acum aflăm că a existat un eveniment similar la Buziaş. Avem detalii mai jos.

Festivalul Cârnaţilor de la Buziaş a avut rolul de a premia cei mai buni cârnaţi din Banat. Este o tradiţie respectată şi onorată în vestul ţării, iar evenimentul a strâns peste 20 de concurenţi. În juriu s-au aflat măcelări, istorici şi medici veterinari. Cei mai gustoşi cârnaţi au fost chiar cei din Buziaş, oraşul gazdă al competiţiei.

Numărul 13 a câştigat, cu 24 de puncte, reprezentând echipa Primăriei Buziaş, prin cârnaţi de porc şi mistreţ. A fost o reţetă simplă, de bază: sare, piper, usturoi şi boia. În echipa câştigătoare s-a aflat un măcelar cu 43 de ani de tradiţie, Ioan Oltescu. Secretul este combinaţia de ingrediente, cantităţile şi carnea de cea mai bună calitate. Cel mai rău lucru pe care poţi să îl faci e să realizezi un cârnat prea iute, se pare.

Este strecurată şi carne de vânat, pentru o combinaţie de gusturi ceva mai exotică. Juriul are şi o modalitate de a curăţa papilele între degustări: felii de măr, care alungă gustul de carne. Sute de persoane au degustat preparatele din porc, indicând preferatele lor. Evenimentul are o tradiţie de decenii, fiind organizat pe ascuns înainte de 1989 şi public după, la iniţiativa publicaţiei de limba germană din Timişoara, Banater Zeitung.

Sursa foto