Gault & Millau lansează ghidul de restaurante pe 2019 pentru România; Cum a fost la gala de lansare (Galerie foto)

1
1170

Pe 24 iunie 2019 Gault & Millau a lansat ediţia 2019 a ghidului de restaurante pentru România. Sunt incluse 275 de restaurante, selectate din 15 oraşe din ţara noastră. Am participat la gala de lansare şi am văzut câţiva bucătari reputaţi premiaţi, dar şi patiseri distinşi şi am avut şi câteva degustări interesante. Cum a fost tot evenimentul aflaţi mai jos şi găsiţi şi o galerie foto la final de articol.

Dintre cele 275 de restaurante incluse în ghid, 183 sunt restaurante propriu zise, iar 92 sunt localuri POP. De remarcat că 154 de localuri sunt nou apărute în ghid faţă de ediţia din 2018. La evenimentul organizat în zona de nord a Capitalei a participat surprinzător de multă lume, având în vedere că s-a suprapus cu meciul României U21 cu Franţa. Sala a fost plină.

Crema bucătăriei româneşti a fost prezentă, de la Alexandru Petricean (D’Artagnan de la Master Chef, ulterior ajuns unul dintre cei mai apreciaţi chefi din ţară), dar şi Adrian Hădean, fost jurat la Masterchef şi gazda unei emisiuni culinare de la Europa FM, Medium Rare. Alex Petricean a câştigat de altfel ediţia de anul trecut a galei Gault & Millau.

Atmosfera a fost fierbinte la propriu şi la figurat, iar lipsa aerului condiţionat a obligat audienţa să scape rapid de sacouri şi să se servească abundent cu apă. Păcat şi că nu am avut o lumină mai bună pentru fotografii, dar a fost OK şi aşa, după cum puteţi vedea din bucatele fotografiate. Printre furnizorii de preparate se numără Agricola Bacău, cu puiul şi salamul cel premiat, dar şi Nazzuro Aqua şi vinurile Avincis Pinot Noir 2015. Cu o strălucire de rubin şi buchet de cireşe în coniac, mure şi zmeură, licoarea a făcut seara memorabilă.

Am degustat şi ostropel cu selecţie de tomate din ce ne oferă grădina Nasul Roşu. Sunt soiuri vechi de roşii cu forme şi culori unice şi pe farfurie trona o carne de cocoşel de pădure, cu gust fin de pui hrănit cu porumb. Au fost şi brânzeturi pentru degustare, cu o selecţie de alune, nuci şi migdale, alături de struguri.

Chef-ul Anului 2019 a fost numit Alexandru Dumitru, de la Bistro Ateneu. Acesta este cel mai prestigios premiu acordat de Gault & Millau, iar Bistro Ateneu a obţinut scorul maxim din ghidul de restaurante pe acest an: 15.5 puncte şi 3 bonete. Mai sunt 4 restaurante în România care au scoruri de 15 puncte şi 3 bonete:

  • Baracca (Cluj-Napoca)
  • Fragment (Cluj-Napoca)
  • KAIAMO (Bucureşti)
  • The ARTIST (Bucureşti)

Evaluările restaurantelor din ghidul Gault & Millau România ediţia 2019 au fost realizate de o echipă de 17 evaluatori din care 15 locali (români şi expaţi), dar şi 2 internaţionali.

Premiile Gault & Millau 2019

Premiile Gault & Millau 2019

Publicată de Gault&Millau Romania pe Luni, 24 iunie 2019

A fost şi un premiu de Cheful Anului din regiunea Transilvania, acordat lui Roly Szegedi de la Cabinet de Vin & Cocotte. Patiserul anului a fost numită Ana Consulea de la Zexe Braserie, iar câştigătorii la secţiunea POP sunt Mesange Fromagerie, Papila şi PizzaMania. L-am remarcat în sală şi pe Ivan Patzaichin, cunoscut mai nou pentru restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar.

A fost o gală reuşită (în ciuda căldurii istovitoare) şi un prilej bun de a afla care sunt cele mai apreciate restaurante de către cunoscători şi care vor fi următoarele noastre opriri pentru degustări.

Galerie foto eveniment: