Gault&Millau 2018 a debutat în România cu o gală specială; Alexandru Petricean de la Maize a fost desemnat bucătarul-şef al anului

6
2993

După cum vă informam într-un articol anterior, unul dintre cele mai reputate ghiduri de restaurante din lume, Gault&Millau şi-a făcut intrarea pe piaţa din România, dar nu oricum, ci cu o gală specială. Aceasta a avut loc pe 14 mai, în cadrul său fiind desemnat şi bucătarul-şef al anului 2018 în România. Avem detalii mai jos.

Pentru a trece direct la marele câştigător, aflaţi că e vorba despre Alexandru Petricean, ales bucătarul-şef al anului. Îl ştiţi atât de la începuturile carierei în cadrul emisiunii Master Chef, când era poreclit D’Artagnan, cât şi drept bucătarul de la Maize, unul dintre puţinele, dacă nu singurul restaurant farm to table din Bucureşti. Alexandru a obţinut nota maximă din primul ghid din România şi anume 15 puncte şi 3 bonete.

Odată cu gala a fost lansat şi ghidul Gault & Millau România 2018, care include 141 de resturante şi localuri POP, aflate în 6 oraşe. E vorba despre Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov şi Sibiu. Pentru cei curioşi legat de clasament şi cei care vor să îşi desfete papilele cu restaurante premiate, Maize a primit un scor excelent, de 15 puncte de la acest ghid şi este urmat de către Kane şi the Artist, ambele la egalitate, cu 14.5 puncte.

Ambele se află în Bucureşti, iar în Cluj Baracca a fost distins cu 14 puncte. Alexandru Petricean a petrecut ani buni formându-se la restaurante precum Frantzen, în Stockholm, Central, în Lima (Peru) sau Noma din Copenhaga. De acolo a asimilat tehnici şi savoir faire-ul, pe care le-a adus la Maize. Combină ingredientele şi elementele tradiţionale cu abordări inovatoare şi a venit şi recunoaşterea.

La aceeaşi gală Adrian Hădean a primit premiul pentru educaţie în gastronomie, pentru campanii că „Eat This”, „Scoala de Bucătari” şi „Farfurii Curate”. Maize îşi consolida echipa de bucătari în februarie şi primea alte premii în cadrul galei Restrocracy, inclusiv pentru cel mai creativ chef şi cel mai bun restaurant nou.