Kei Kobayashi este primul bucătar japonez care primeşte 3 stele Michelin pentru un restaurant din Franţa

0
491

În ultima săptămână Ghidul Michelin a actualizat restaurantele premiate cu stele Michelin din Franţa şi din toată lumea, marcând şi o premieră: primul bucătar japonez care primeşte 3 stele Michelin. E vorba despre Kei Kobayashi, care a reuşit această performanţă chiar cu o locaţie din Franţa.

3 stele Michelin este maximul, iar performanţa lui Kei a fost confirmată luni, pe 27 ianuarie. În vârstă de 42 de ani, bucătarul născut în Nagano face parte dintr-o serie de minţi luminate ale bucătăriei japoneze, care s-au integrat perfect în Franţa. În aceeaşi seară Kazuyuki Tanaka a primit două stele pentru restaurantul francez Racine, iar Yasunari Okazaki a primit tot două pentru un restaurant fusion între bucătăria japoneză şi franceză. Se numeşte L’Abysee şi se află în Paris.

Kei a ieşit în evidenţă prin părul blond oxigenat şi este cunoscut drept o figură foarte severă şi perfecţionistă în bucătărie. Restaurantul său a fost deschis în centrul Parisului cu 9 ani în urmă. Preparate precum biban de mare gătit pe solzii săi şi somon afumat scoţian cu mousse roquette şi vinaigrette de roşii cu emulsie de lămâie au făcut senzaţie. Precizia gătitului său şi felul în care face că dish-uri simple precum gnocchi cu trufe, şuncă bellota şi parmezan să pară haute cuisine l-au consacrat.

Restaurantul lui Kei are doar 30 de mese şi este condus de acest chef alături de soţia sa, Chikako. Interiorul este spartan, fără fotografii sau picturi, pictat în gri. Kei a lucrat între 2003 şi 2010 la Plaza Athenee sub tutela lui Alain Ducasse, un maestru bucătar cu reputaţie globală. Cel mai nou ghid Michelin a venit cu controverse, după ce a tăiat o stea Michelin pentru restaurantul lui Paul Bocuse, dar şi pentru cel al lui Marc Veyrat.

Ediţia 2020 a Ghidului acoperă 628 de restaurante din toată lumea. Doar 130 de restaurante de pe glob au 3 stele Michelin.