Restaurantul reputatului chef Paul Bocuse a pierdut o stea Michelin, spre revolta marilor bucătari francezi

1
1245

Bucătarii francezi au din nou ceva de împărţit cu reprezentanţii Ghidului Michelin, de această dată pentru faptul că restaurantul legendarului Paul Bocuse a pierdut o stea Michelin. Statutul de 3 stele Michelin este râvnit de toate restaurantele din lume, dar mai nou Auberge du Pont de Collonges a rămas la doar 2 stele.

Chef Paul Bocuse, unul dintre arhitecţii bucătăriei franţuzeşti aşa cum o cunoaştem acum a făcut din acest restaurant proiectul său personal timp de decenii bune. Din păcate, cheful a încetat din viaţă cu aproape 2 ani în urmă, iar acum vine şi această lovitură. Auberge du Pont de Collonges se află aproape de Lyon, capitala gastronomică a Franţei. Acesta era şi cel mai vechi restaurant cu 3 stele Michelin din lume, având primit acest statut încă din 1965.

Vestea a fost livrată chiar de către şeful Michelin, Gwendal Poullennec, care a vizitat personal restaurantul în această săptămână. Motivul pentru a trece la 2 stele îl reprezintă vizitele făcute incognito de către experţii Michelin pe parcursul anului 2019. Organizaţia Bocuse d’Or, care organizează o competiţie anuală de gătit şi-a exprimat tristeţea şi dezamăgirea cu privire la veste şi a declarat că susţine până în pânzele albe locaţia.

Chef Marc Veyrat, care a dat în judecată ghidul Michelin după o dispută pe bază de brânză cheddar a declarat această decizie drept „patetică”. Mai nou se vorbeşte despre „o conspiraţie de a discredita bucătăria franţuzească”. „Monsieur Paul”, aşa cum era cunoscut Bocuse a încetat din viaţă în 2018, la vârsta de 91 de ani. A fost unul dintre cei mai celebri bucătari din lume şi a revoluţionat bucătăria franceză, în special în anii ’70.

Este considerat părintele Nouvelle Cuisine, care e mai puţin opulentă şi mai puţin plină de calorii decât cea clasică. Pune accentul mai mult pe ingrediente proaspete şi de calitate. Auberge du Pont de Collonges era doar unul dintre cele 27 de restaurante din Franţa cu 3 stele Michelin. Păcat că nu s-au păstrat standardele şi după moartea lui Bocuse…