Nutella a împlinit 55 de ani; Iată istoricul delicioasei creme de ciocolată

0
1297

Vă provoc să vă gândiţi la o linguriţă cu Nutella fără să aveţi puţină salivă în gură instant… Cam asta provoacă legendara cremă italienească de ciocolată şi alune, care a aniversat pe 20 aprilie venerabila vârstă de 55 de ani. Pe 20 aprilie 1964 era produs primul borcan din această cremă sub numele actual.

Din fabrica piemonteză din Alba (localitate Italiană) ieşea aşa numita Pasta Giandujot, care ulterior a fost denumită Nutella. Costa 160 de lire la debut, o sumă imensă dacă ne gândim la ea acum. Ferrero a ales numele de „Nutella”, privind spre viitor, spre limba engleză şi cuvântul „nut/hazelnut”. Crema produsă de firma lui Pietro Ferrero era realizată din gianduia, o ciocolată specială, care conţine în jur de 30% pastă de alune.

A fost inventată la Torino încă de pe vremea lui Napoleon. Ingredientele de bază sunt ciocolată, zahăr şi pastă de alune de pădure. La bază crema fusese creată pentru a compensa pentru lipsa de cacao, de după Al Doilea Război Mondial. Pietro Ferrero avea să creeze un produs care în prima fază era vândut sub formă de blocuri. A trecut la borcan în 1951 şi se numea SuperCrema.

Numele de „Gianduia” vine de la o mască tradiţională de carnaval din Torino. Fiul lui Pietro, Michele a continuat să lucreze la reţeta creată de tatăl său şi în 1964 a venit cu numele de Nutella. Borcanul de sticlă avea să fie şi el o găselniţă ulterioară. Produsul cucerea Germania şi Franţa în 1966 şi apoi toată Europa, dar şi Australia, unde a fost deschisă prima fabrică din afară Europei.

În ziua de azi Nutella este o legendă şi este nelipsită de pe mesele tuturor gurmanzilor. Estimările arată că în jur de 400.000 de tone de Nutella au fost consumate până acum. Brandul reprezintă 70% din piaţa cremelor la nivel global. La mulţi ani Nutella!