Cele mai bune ceaune din fontă la sub 300 lei și capacitate de până la 16 litri

0
3260
Ceaune

Mini-vacanța de Paște se apropie cu pași repezi, iar dacă locuiești la curte și vrei ceva mai mult decât un simplu grătar în acest an, atunci azi avem o serie de recomandări gastronomice pentru tine. După ce anterior v-am prezentat sugestii de grătare de grădină, dar și de modele cu afumătoare, astăzi m-am gândit să trecem la următorul pas și să vă prezint recomandări de ceaune din fontă accesibile.

Aceste vase de gătit sunt mai accesibile decât ai crede și acum le poți găsi spre vânzare și în oferta unor retaileri populari precum este cazul eMAG. Vei putea găti gulaș, parpicaș, bograci, tocănițe și ciorbe de fasole. Lista de rețete este uriașă. Mai amintesc și un fel care cu siguranță îți lasă gura apă și anume ciolan afumat la ceaun. Rețete savuroase găsești și pe pagina Bucătar de duminică!

Dacă deja ți s-a făcut pofta, atunci trebuie să citești în continuare articolul nostru. Vei găsi o listă de ceaune accesibile, realizate din fontă și cu preț de sub 300 de lei.

Ceaun din fontă (10.8 litri)

Undeva la mijloc pe această listă de recomandări de ceaune, se află acest model din fontă care oferă o capacitate de 10.8 litri, suficient pentru a găti masa pentru o familie de-a dreptul numeroasă. Ceaunul aduce toartă de prindere. Cei interesați de dimensiuni trebuie să știe că acesta are diametru de 37.5 cm, înălțime de 17 cm și o greutate de 6.5 kg. Prețul este de doar 135 lei.

Ceaun

Iată ce recomandări are Marius, unul dintre cumpărători, pentru cei care achiziționează acest ceaun:

Pentru cei care nu știu cum se folosește un vas din fontĂ: acestea sunt singurele care nu emană mirosuri și nu pierd părți sau bucăti din ele. Sunt sănătoase 100%. Pentru că sunt din fier și nu au nici o chimicală sau aliaj care să le întrețină, trebuiesc unse cu grăsime, după fiecare folosire.

Ceaun din fontă emailat Heinner (5 litri)

Următorul la rând poate că este mai mic ca și capacitate (5 litri), dar compensează prin materiale – acesta optând pentru fontă emailată. Ce înseamnă asta este că produsul este acoperit la interior cu un strat de smalț. Modelul de față face parte din seria Cooking by Heinner și ni se amintește faptul că vasele din fontă sunt sănătoase, durabile și avantajoase pe termen lung.

Heinner

Fonda are o capacitate calorică mare, iar căldura înmagazinată se distribuie timp îndelungat către preparatul gătit, în mod constant și uniform. Vasul are diametru de 25 cm, înălțime de 14 cm și greutate de 4.5 kg. Poate fi utilizat pe toate tipurile de plite, inclusiv pe cele cu inducție și este compatibil cu cuptorul. Costă doar 156 lei.

Ceaun fontă (7.2 litri)

Mai departe am descoperit varianta de față care oferă o capacitate de 7.2 litri, fiind realizat tot din fontă. Fonta este regăsită atât la exterior, cât și la interior, iar mânerul este realizat aici din oțel. Ni se recomandă spălarea sa manuală și ungerea cu ulei sau grăsime după fiecare utilizare. Prin acest din urmă pas se evită ruginirea vasului.

Ceaun

De asemenea, folosirea ceaunului este interzisă pentru a prepara magiun, gem sau zacuscă. Pentru asemenea preparate vei avea nevoie de ceaune din aliaj de inox, cupru sau email. Acest ceaun are 32.4 cm x 16.2 cm și ajunge la o greutate de 5 kg. Prețul este de doar 99 lei și mai sus aveți o poză din partea unui cumpărător care se declară foarte mulțumit de achiziția făcută.

Ceaun din fontă Heinner (3.5 litri)

Există opțiuni și mai compacte pentru cei care își doresc așa ceva, un exemplu fiind acest model tot din seria Cooking by Heinner care are 3.5 litri. Spre deosebire de modelele mai sus prezentate, acesta are și un capac la pachet. Ca dimensiuni măsoară 25 x 10 cm, iar greutatea ajunge la 5 kg. Este recomandată spălarea manuală, iar fonta este utilizată aici atât la interior, cât și la exterior, pentru capac și mâner.

Ceaun

Ceaunul de față poate fi utilizat cu diferite surse de căldură precum gaz, electric, halogen, inducție sau vitroceramic. Producătorul recomandă ca înainte de prima utilizare să spălăm produsul cu apă caldă și detergent lichid. De asemenea, înainte de spălare va trebui să lasați ceaunul să se răcească. În caz contrar, răcirea bruscă ar putea provoca un șoc termic și conduce la crăparea vasului. Acest model costă doar 119.99 lei.

Ceaun din fontă Hanger (16 litri)

Modelul cu cea mai mare capacitate de pe această listă se numește Hanger și are 16 litri, pentru preparate în cantități generoase. Este realizat în întregime din fontă și are o toartă de prindere.

Ceaune

Vei avea nevoie să achiziționezi separat un suport/trepied pentru ceaun, dar și un capac. Acesta a fost cumpărat de mai mulți clienți eMAG, care au apreciat produsul pentru calitate și capacitate. Este conform cu ce vedeți și în poză și merită toți banii. El costă în momentul de față doar 279 lei.

Accesorii ceaune

Așa cum spuneam și cu doar câteva rânduri mai sus, vei avea și nevoie de accesorii pentru un proces complet de gătit la ceaun. Multe din modelele comercializate nu oferă extra accesorii la pachet, excepția fiind toarta și în unele cazuri capacul. Pe eMAG sunt multe produse asociate și exemple ai mai jos: