Dacă tot a inaugurat Oro Toro un nou restaurant în zona Piaţa Romană din Bucureşti, am zis să degustăm şi preparatul lor aniversar, faimosul deja Cozoburger. Nu de alta, dar este o ediţie limitată, disponibilă doar până la final de an 2017. Ceva îmi spune că va mai sta în meniu totuşi… Despre cum e noul local, atmosfera şi evident cum e burgerul aflaţi mai jos.

Ne leagă multe de Oro Toro, pentru că prima recenzie de pe Degustăm.ro a fost la Oro Toro Wrap. Trecem de la un soi de tortilla la un burger inedit, pentru că înlocuieşte vita cu mistreţul şi chifla cu cozonacul. Nu pot zice că sunt chiar surprins, pentru că am mai văzut combo-uri neaoşe de Crăciun, precum pizza cu sarmale, cu fasole şi ciolan sau cu mici.

Dar să o luăm pe rând totuşi…

Ambianţa

Noul restaurant Oro Toro din Piaţa Romană este primul din afara unui mall pentru lanţul de burgerării. Ştiu că au mai avut unul în Centrul Vechi parcă, dar s-a închis. Este amplasat imediat lângă Paul şi KFC, între magazine de haine şi are vitrine transparente din sticlă mari şi mult lemn la interior. Decorul este minimalist, de Apple Store să zicem sau de cafenea pentru artişti.

Mă intrigă faptul că unul dintre ziduri are o textură de „zid de căţărat” pentru alpiniştii amatori, inclusiv ca duritate, în vreme ce în rest vedem pereţi cu pattern de cărămizi. Decorul e mai mult spartan, cu mese destul de mici de lemn şi zone tip „bar” cu scaune mai înalte, pentru cei care mănâncă pe fugă. Scaunele din plastic sunt rezonabil de comode, aş zice generice pentru un fast food.

Am văzut şi ceva luminiţe de Crăciun, poate mai puţine decât mă aşteptam totuşi. De apreciat totuşi iluminarea din restaurant, astfel că nu îmi mai bag burgerul în nas şi ureche ca în alte locuri slab iluminate ca R.I.B.S. Am prins locul complet gol, în ajun de Crăciun, fie pentru că lumea era plecată din Bucureşti, fie pentru că erau la târguri de Crăciun. Ce e drept au venit câţiva hipsteri pe biciclete să ia burgeri to go.

Servirea

Am comandat 2 meniuri Cozoburger, uitând că nu e inclus la pachet şi sosul şi fiind nevoie să revin după el. Faţă de alte Oro Toro-uri, aici sosurile sunt servite la pliculeţe nu la mini cutiuţe din plastic. A durat cam 10-15 minute până au fost gata burgerii, destul de rezonabil, având în vedere că pregătirile au început probabil de la zero, părând o perioadă moartă pentru clientelă.

Comanzi direct la tejghea şi eşti anunţat să îţi ridici comanda cu un clopoţel. Angajaţii au fost amabili şi nu au avut nimic de obiectat nici la fotografiile pe care le tot realizam acolo. Până la urmă totul se întâmplă la nivel de fast food, deci nu sunt prea multe de zis despre servire. Mi-a părut puţin rău că nu am fost întrebat dacă vreau „well done”, „medium rare” sau alte pretenţii la carne, dar m-am învăţat deja să nu fiu întrebat la burgerării fast food.

Mâncarea

Nu am luat vreun suc la meniu, ci apă, pentru a simţi mai bine aroma preparatelor. Cartofii au fost ca de obicei foarte buni la Oro Toro, aşa cum îi ştiam, la graniţa dintre wedges şi cartofi prăjiţi. Laţi, bine perpeliţi şi acoperiţi cu condimente. Sosul de ketchup la plic a părut să fie Heinz, iar cel Picant nu prea mi-a plăcut fiind greţos. Cel de maioneză cu usturoi a fost chiar OK.

Şi iată-ne ajunşi şi la burger, marele burger. Mă aşteptam la un gust mai pregnant de cozonac, dominând orice altceva. „Cozo-ul” din Cozoburger e doar partea de sus, care include nucă şi probabil stafide, în vreme ce jos avem o chiflă normală. Sub chiflă stă felia de roşie, apoi chifteaua din carne de mistreţ, un castravete murat feliat pe din două şi îmbibat în sosul trademark Oro Toro.

Acela e undeva la graniţa dintre sos cocktail şi ceva cu oţet, maioneză şi usturoi. Am avut şi salată în burger pentru a completa peisajul. Prima senzaţie când am adulmecat burgerul, dar şi când am muşcat din chiftea a fost că mănânc… mititei. Ulterior când ajungi la carnea mai medium rare resimţi că e vorba clar de porc aici şi nu de vită şi nu orice porc, ci mistreţ, adică acel gust sălbatic de vânat.

E o carne mai grea, mai sălbatică, mai „trecută prin viaţă”. Nu pot zice că burgerul acesta mi-a picat greu, dar spre deosebire de burgerii de vită, o să îţi vină înapoi de multiple ori pe parcursul serii aftertaste-ul de grohăitor, lucru care iar mă duce cu gândul la mititei. Practic, la modul vulgar avem un burger de porc cu o chiflă puţin mai dulce, iar cu cartofii şi băutură totul costă 26 de lei.

Aş fi preferat ceva mai multă îndrăzneală şi curaj de la Oro Toro şi să facă şi mai dulce şi mai pregnant gustul de cozonac, plusând cu de toate: cacao, stafide, rahat, zahăr pudră, mai multă nucă. Aşa, rămâi doar cu gustul de porc sălbatic în gură… În plus, am o uşoară senzaţie că vita ar fi mers mai bine cu cozonacul decât porcul mistreţ.

Mă gândesc că elementele de mai sus nu au fost incluse strict cu gândul la un buget mai mic. Sosul este bun, dar ştiam asta deja, că sosul din burgeri este excelent la Oro Toro, cum a fost şi cel din wrap. Cozoburger mi se pare un experiment timid, care ar fi trebuit împins dincolo de limite cu mai mult curaj. E un burger inedit, care îţi va lăsa totuşi gust de mititei de vânat şi cam atât.

Ar trebui să se numească „Mistreţoburger”, pentru că nu prea simţi „Cozo”.

Concluzii

Ambianţa este spartană, de restaurant fast food, angajaţii sunt destul de primitori, dar parcă mai degrabă ai lua la pachet de aici. Locaţia are „vad” lângă gurile de metrou şi intersecţii mari, dar preţurile de la Mc şi KFC probabil vor fura mulţi clienţi. Cartofii sunt excelenţi, chiar dacă nu au parmezan sau ierburi, iar Cozoburger pare să fie un experiment prea timid.

Prea puţin gust de cozonac şi prea mult de mititei de mistreţ. Nu zic că nu e un hamburger bun, dar nu e un hamburger. Este o „chiflă cu nuci, cu carne de mistreţ, sos foarte bun şi chiflă normală”, un combo inedit pentru Oro Toro, dar nu mai inedit decât experimentele cu miere, sepie sau paprika de la food truck-uri.

Preţuri şi localizare

Oro Toro Piaţa Romană se află între magazinul de parfumuri Eyfel şi Lashez, aproape de KFC şi Paul în Piaţa Romană. E în faţa unei staţii de biciclete şi a gurii de metrou. Programul este de luni până duminică, de la ora 10:00 la 22:00. Ar trebui să accepte şi comenzi prin Foodpanda din ce ştiu.

Iată preţurile:

Cozoburger meniu: 26 lei
Sos maioneza/ketchup/ picant: 2 lei bucata