Legumele proaspete imprimate 3D sunt acum o realitate, mulţumită oamenilor de ştiinţă

0
746

Până acum ne gândeam la înlocuitoare de carne imprimante 3D, folosind proteine speciale, dar oamenii de ştiinţă au reuşit mai nou să imprime 3D „legume proaspete”. Cercetătorii din Singapore au dezvoltat o nouă metodă de imprimare, care creează alimente pline de nutrienţi, dar şi unele mai uşor de înghiţit pentru pacienţii cu dificultăţi de înghiţire.

Morcovul, castravetele, cartoful chiar pot fi greu de înghiţit pentru bolnavi, dar imprimate în acest mod sunt mult mai moi. Cercetătorii de la Universitate Tehnologică din Nanyang şi Universitatea de Tehnologie şi Design din Singapore, alături de cei de la Spitalul Khoo Teck Puat se află în spatele acestui proiect. Marea lor realizare este de a dezvolta o nouă modalitate de a crea „cerneluri alimentare”, din legume proaspete şi îngheţate. Cernelurile păstrează în întregime nutrienţii şi aroma, mai bine decât prin metodele de până acum.

Cernelurile acestea sunt realizate din piureuri de alimente în formă lichidă sau semi lichidă. Apoi sunt imprimate 3D prin extrudare dintr-o duză, urmând a fi „asamblate”, strat cu strat. Alimentele făcute piure se servesc de obicei celor din spitale, imobilizaţi la pat şi cu probleme de înghiţire. Totuşi ele nu au un aspect deloc plăcut, dar aici intervine noua metodă de preparare. Imprimarea 3D înseamnă că poţi da orice formă doreşti alimentelor, dar şi orice textură şi că ele vor fi gata rapid.

Ai nevoie doar de alimentare deshidratate şi pudre îngheţate folosite ca cerneluri. În general cele de pe piaţă au mulţi aditivi şi un gust fad, dar nu şi varianta din Singapore. Cercetătorii au descoperit şi că legumele se pot clasifica în 3 categorii, fiecare cu un tratament diferit cu hidrocoloid pentru a deveni printable. Mazărea, morcovul şi bok choy definesc fiecare categorie. Primul nu are nevoie de hidrocoloid, al doilea are nevoie de unul şi al treilea de 2.