Unul dintre principalele motive pentru care mezelurile sunt considerate nocive e faptul că ele conţin nitriţi, care sunt consideraţi cancerigeni. Ei bine, o invenţie din România ne-ar putea scăpa de această problemă. E vorba despre şrotul de cătină şi aflaţi mai multe detalii mai jos.
Deocamdată acest element a fost folosit în parizerul din carne de porc şi înlocuieşte excelent nitriţii. Patru profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au făcut această descoperire. Rezultatul este parizerul cu şrot de cătină, care a fost premiat pentru că nu mai vine cu azotitul de sodiu infam, pentru problemele de sănătate asociate.
Noul tip de mezel a fost prezentat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018”, organizat la Cluj-Napoca. Realizarea oamenilor de ştiinţă vine după 40 de ani de cercetare. Azotitul de sodiu folosit acum este integrat în cărnuri pentru fixarea culorii. Evident noua tehnică a fost brevetată şi ar putea ajunge să fie folosită în industria cărnii de pe tot globul.
Srotul de cătină este un produs bio, iar parizerul de porc rezultat are valabilitate de cel mult 28 de zile. Gustul rămâne neschimbat şi procesul de producţie nu se schimbă considerabil nici el. Cătina este un arbust ramificat şi spinos, care creşte în ţara noastră, atât în zonele litorale, cât şi în cele montane. Era deja folosită în industria alimentară şi farmacie. Cătina e considerată remediu natural şi aduce un plus de vitamine, având şi efect de remediu pentru ficat.
Urmează acum ca la finalul lunii aprilie să fie prezentat preparatul la o reuniune a producătorilor de carne din România.