🍽 Ziua bună dragilor și bine v-am găsit la un nou vlog pe canal! Suntem în a doua zi prin Sibiu, și astăzi m-am hotărât să facem un mic trip la Mănăstirea Cisterciană de la Cârța, apoi să luam prânzul la Bâlea Lac.
Mănăstirea Cisterciană de la Cârța
Am pornit dis de dimineață către mănăstire, drumul durează cam o oră, iar când am ajuns am fost surprins de frumusețea acestei ruine.
Mănăstirea Cârța a fost în Evul Mediu un așezământ monahal cistercian din Țara Făgărașului, filie a Abației Igriș. Mănăstirea de la Cârța a fost înființată în anul 1202 de regele Emeric. Ulterior, regele Andrei al II-lea al Ungariei a prevăzut anumite privilegii pentru acest așezământ. Regele Matia Corvin a desființat mănăstirea la data de 27 februarie 1474, iar bunurile ei le-a transferat Bisericii Prepoziturii din Sibiu.
Această mănăstire a început să prindă notorietate după apariția în filmul de groază The Nun, apoi apărând tot felul de povesti că ar fi bântuită
O poveste interesantă îi pune pe cistercieni în competiție cu Diavolul, chiar la începuturile mănăstirii. Se spune că pe când au început cistercienii să ridice mănăstirea, Diavolul a fost cuprins de mânie și invidie. Așa că pe malul celălalt al Oltului a început și el construcția unei clădiri inversate, nu spre cer, ci spre adâncurile pământului.
Călugării și Diavolul lucrau de zor, zi lumină, fiecare pentru a avea edificiul mai impunător, care să atragă mai mulți credincioși. Tot sfătuindu-se și rugându-se, călugării au avut într-o zi o idee sclipitoare care să-i vină de hac Diavolului.
Iată că într-o noapte s-au pus ei împreună și au construit un baraj pe Olt, astfel încât au inundat toată groapa în care Diavolul își construia mănăstirea. Și așa a rămas mănăstirea cistercienilor singura din zonă, solidă și impunătoare ca o catedrală, de veghe secole de-a rândul, până în zilele noastre.
Bâlea Lac și Transfăgărășan
După ce am terminat cu vizita la mănăstire am pornit spre Bâlea Lac pe celebrul drum Transfăgărășan.
Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali moștenite dinainte de perioada comunistă (Șoseaua Alpină Novaci-Săliște ori vechea Șosea Câmpina-Predeal) sau făcute în primii ani ai regimului (drumul Bumbești Jiu-Petroșani), invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice și ușurința cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente între Transilvania și Muntenia (care, cu o singură excepție, urmau cursul unor râuri) determină inițierea de urgență a proiectului „Transfăgărășanului” – un drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului.
În notele de fundamentare a proiectului se menționează, totodată, ca motive „deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea.
Cabana Bâlea Lac
🟢 SITE: http://balealac.ro/
🔵 FACEBOOK: https://www.facebook.com/BaleaLac/
🟣 INSTAGRAM: https://www.instagram.com/cabanabalealac/
🟡 ADRESĂ: Transfăgărășan, Cârțișoara 557075
🟠 MAPS: https://goo.gl/maps/5kSYeEojt8Kt7rEt6
🟤 MAIL: [email protected]
☎ TELEFON: +40 745 072 602
În apropierea lacului puteți parca cu aproximativ zece lei pe oră. Pe mine m-a cucerit instant peisajul și cum s-a făcut ora mesei am mers direct la Cabana Bâlea Lac. Am ales să mănânc o ciorbă de burtă și o porție de mămăliguță cu brânză pentru că în rest mi s-a părut puțin cam scump.
Toate preparatele de bază erau la grătar și aveai de ales între 3 garnituri la 49 de lei. Să revenim la mâncare și să lăsăm vorbăraia! Mi-a plăcut la ciorba de burtă ca au folosit stoc de oase. Minusul a fost cantitatea de burtă și ceea ce mi-ar fi plăcut era să simt mai multe legume la această ciorbă, nu numai morcovul.
La gust a fost echilibrată perfect, destul de acrișoară și sărată, per total pot spune că a fost o ciorbă de burtă cinstită. La mămăliga cu brânză am primit de fapt mămăligă cu cașcaval și smântână. N-am înțeles partea cu înlocuitul brânzei deoarece pe Transfăgărășan este plin de stâne.
Revenind la preparat, mămăligă a fost fiartă corect și cremoasă iar smântână mi s-a părut că nu era de cea mai bună calitate. Recomand acest restaurant doar când treci în plimbare pe acolo, nu special pentru a lua masa într-un peisaj extraordinar.
Vă mulțumesc mult că vă uitați la clipurile noastre și nu uitați să lăsați un subscribe și un share dacă vă place munca noastră.
PE NOI NE GĂSIȚI AICI:
⭐ https://degustam.ro/