Carrefour pleacă din România? Ar căuta cumpărător pentru magazinele sale din ţară

O veste şocantă ne-a apărut azi pe radar şi anume că retailerul francez Carrefour se pregăteşte să îşi vândă magazinele din România. O scrie presa franceza, nu doar noi şi îmi aminteşte de speculaţiile de fuziune cu Auchan din 2021.

De remarcat că grupul francez şi-a vândut recent magazinele din Italia şi ar urma să facă mutări similare în Polonia şi Argentina. Pentru început Carrefour colaborează cu o bancă de investiţii pentru a evalua interesul potenţialilor cumpărători. Carrefour pare a sta bine pe hârtie în România, cu vânzări de 2.29 miliarde de euro în primele 9 luni ale anului. Asta înseamnă cu 1.9% mai mult decât în perioada similară din 2024.

Gigantul francez are afaceri de peste 85 de miliarde de euro anual şi încearcă să îşi caute o direcţie nouă. Vorbim aici despre cel mai mare retailer din Europa, care în iulie îşi vindea cele 1188 de magazine spre producătorul de alimente şi băuturi NewPrinces. În acea tară compania franceză a avut pierderi operaţionale de 67 de milioane de euro.

În România compania are peste 450 de magazine, în aproximativ 113 oraşe. 55 sunt hipermarketuri, 188 supermarketuri, 187 magazine de proximitate şi 28 de magazine soft discount. Dacă ar fi să fac o predicţie, aş spune că hipermarketurile vor ajunge la Auchan şi Kaufland, iar Mega Image va lua locaţiile mici.