Dacă numele „Worschtkoschtprob” nu vă spune nimic, aflaţi că e vorba aici despre Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni. Acesta este primul eveniment culinar din Banat, care a debutat ca un concurs într-o redacţie de ziar. Evenimentul continuă după 52 de ani şi are loc la final de lună februarie.
În perioada ianuarie-februarie cârnaţii puşi la uscat ajung la savoarea maximă. „Worschtkoschtprob” este organizat de redacţia Banater Zeitung şi are loc de această dată în comuna Lovrin, la Căminul Cultural, joi, pe 22 februarie. Totul începe de la orele 12:00. Săptămânal Banater Zeitung continuă astfel tradiţia de 5 decenii iniţiată de către jurnaliştii de la Neue Banater Zeitung în anii 1970.
Până în 1989 era doar un eveniment desfăşurat în redacţie, unde cititorii aduceau pentru degustare şi concurs respectivii cârnaţi făcuţi în casă. Ideea era să se strângă relaţia dintre cititori şi jurnalişti. Ei bine începând cu anul 1995, ziarul a decis să facă evenimentul unul public, pariind în mod corect pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.
Ani la rând evenimentul s-a ţinut la Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timişoara, dar apoi s-a mutat şi în alte locuri: Sânnicolau Mare în 2012, Lugoj în 2013, Santana în 2014. În 2022 a fost ţinut în Lenauheim, iar în 2019 la Buziaş. Mai jos aveţi un video cu atmosfera ediţiei de anul trecut, realizat de Opinia Timisoarei:
Aşteptam cârnaţi de porc şi vită, cârnaţi cu curry, cârnaţi cu brânză, cârnaţi specific bănăţeni, afumaţi la foc de fag, cârnaţi de oaie cu aromă specifică, plus multe alte variante. Cârnaţii în Banat se degustă alături de felii de măr, pentru a le sublinia gustul mai bine. Şi alături de o pâine sănătoasă bănăţeana, evident.