Harta Punctelor Gastronomice Locale disponibilă acum online, cu aproape 500 de popasuri culinare

0
100

Dacă vreţi să luaţi România la pas pentru o aventură culinară, gastronomică sau cum vreţi să o numiţi, vă va fi de mare ajutor Harta Punctelor Gastronomice Locale. Ea este disponibilă acum online şi include aproape 500 de popasuri culinare.

Cunoscută şi ca PGL, harta a fost publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Zona Montană. În 2024 erau înregistrate la nivel naţional 476 de PGL, iar cele mai multe erau în Transilvania. Doar în Braşov se găseşte un număr impresionant de 102 astfel de puncte. Primul PGL A fost înfiinţat în judeţul Tulcea, în localitatea Crişan – Mila 23, la iniţiativa sportivului şi campionului Ivan Patzaichin, născut în localitate.

Un Punct Gastronomic Local (PGL) este o unitate de alimentație publică de mici dimensiuni, organizată de producători locali, care oferă preparate tradiționale realizate din ingrediente provenite, în principal, din producția proprie sau locală. Acest concept a fost introdus pentru a sprijini gospodăriile și micii producători care vor să valorifice produsele lor într-un cadru legal, fără a fi obligați să îndeplinească cerințele stricte ale restaurantelor clasice.

Preparatele sunt stabilite în avans și servite în funcție de disponibilitatea ingredientelor. Funcționează pe baza unor norme sanitare mai flexibile decât restaurantele standard, dar trebuie să respecte regulile de igienă și siguranță alimentară. Ingredientele vin din mediul local, în special de la nivelul producţiei primare din exploatarea proprie, sau de la producători, pescari, vânători din zonă.

PGL-urile sunt foarte populare în România, mai ales în zonele rurale, fiind o metodă excelentă de a experimenta mâncăruri autentice, gătite ca „acasă”. Un astfel de punct se poate înfiinţa de către persoane fizice sau juridice.

Mai multe detalii şi evident harta găsiţi aici.

Sursa foto