Zilele Județului Arad 2025 se anunță o celebrare completă a identității locale – cu arădeni pentru arădeni, cu tradiții revizitate, preparate care spun povești și un program artistic construit exclusiv în jurul valorilor comunității. Timp de patru zile, în fața Consiliului Județean Arad, vizitatorii vor putea gusta din plin spiritul locului – la propriu și la figurat.
De la vinuri parfumate și pâine coaptă în cuptoare cu lemne, până la preparate din carne cu tradiție în Nădlac sau deserturi pe care bunicile le mai știu pe de rost, evenimentul promite o incursiune autentică în bucătăria arădeană.
Vedeta evenimentului va fi, și în acest an, salamul de Nădlac – afumat natural, cu boia iute sau dulce, pregătit după rețete moștenite de la meșteșugari locali. Acest produs, recunoscut pentru gustul său profund și textura densă, face parte din patrimoniul culinar al regiunii.
Pita de Pecica, premiată și certificată, va fi nelipsită din coșurile picnicurilor urbane. Miezul pufos și coaja groasă, rumenă, sunt semnătura unei tradiții de brutărie care continuă să uimească și în era industrializării.
Pe lângă acestea, se așteaptă prezența plăcintelor cu brânză dulce sau sărată, a gomboților cu prune, dar și a sarmalelor ardelenești, gătite lent și cu grijă în ceaune mari, pentru servire directă la Picnic Garden – una dintre atracțiile-cheie ale ediției.
Nu vor lipsi nici vinurile din Miniș și Ghioroc, cu degustări ghidate pentru curioșii pasionați de viticultură locală. Aceste licori din podgorii arădene sunt acompaniamentul perfect pentru serile de concert, unde gustul și sunetul fuzionează într-un peisaj multisenzorial.
În paralel cu festinul gastronomic, platoul din fața CJA va deveni o scenă vibrantă, unde muzica va completa gustul cu emoție. Zilele încep în forță cu DJ N’Alin (12 iunie) și DJ Cătălin Lăpușcă (13 iunie), aducând un vibe relaxat și dansabil la apus.
Sâmbătă, 14 iunie, artiștii locali urcă pe scenă: copiii de la Palatul Copiilor și Școala Populară de Arte vor deschide seara cu un spectacol artistic, urmat de concertul energic al trupei B-TON și apoi de show-ul pop-rock al Q-Band, care va încheia seara cu un vibe modern.
Duminică, 15 iunie, ziua este dedicată muzicii populare, începând cu dansuri tradiționale și culminând cu un maraton folcloric: Ionuț Langa, Roberta și Diana Selagea, Paula Pașca, Tinu Vereșezan, și mulți alții, acompaniați de formații autentice și Orchestra Frații Șandru, vor reaminti farmecul cântecului bănățean și ardelean.
„Zilele Județului Arad” din acest an nu vin cu fast, ci cu suflet și simplitate, așa cum declară vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea: „Ne-am dorit un eveniment despre noi, cu noi. Artiști, bucătari, meșteșugari și oameni talentați din județ. Nu importăm spectacolul – îl cultivăm aici.”