Comisia Europeană propune viermii de făină ca nou aliment

0
1848

Cu populaţia globală în creştere, marile state ale lumii au început să se orienteze spre o agricultură cu producţie mai eficientă şi care să hrănească un număr mai mare de persoane. Insectele par să fie alimentele viitorului, ele conţinând o mare cantitate de proteine şi nutrienţi. Statele membre UE au aprobat o propunere a Comisiei Europene care recomandă utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi drept aliment nou.

Astfel a fost autorizat consumul de insecte pe teritorul UE, asta după o evaluare ştiinţifică riguroasă realizată de către EFSA. Acest aliment se poate consuma ca o gustare, dar şi sub formă de insecte uscate întregi. Viermii de făină galbeni se pot integra sub formă de pudră în produse proteice, în biscuiţi sau produse pe bază de aluat. Europa are de ceva vreme un număr impresionant de startup-uri care activează fix în această zonă a alimentelor pe bază de insecte şi a preparatelor sustenabile.

Deja insectele au ajuns în hrană pentru animale: peşti, câini, pisici. Din ce ştiu găsiţi greieri comestibili şi la magazinele Auchan din România dacă vreţi să încercaţi aşa ceva. În jur de 2000 de specii de insecte sunt deja folosite pe Terra, în special în Asia. Aproximativ 2 miliarde de oameni au în dietă frecvent insecte sau preparate pe bază de insecte. Problema e cu preconcepţiile şi percepţia legată de insecte, pe care o are publicul din Europa. E aşa numitul „factor de repulsie”, care poate provoca reflexul de vomă.

Deja insectele se aflau în preparate de larg consum, dar doar sub formă de colorant. Spre exemplu mai toate iaurturile cu fructe au colorant roşu realizat dintr-o specie de gândaci. Din 2018 încoace organizaţia EFSA a primit 15 aplicaţii pentru preparate pe bază de insecte, dintre care 11 se afla în procesul de evaluare a siguranţei, iar 4 sunt evaluare pentru adecvarea la dietă europeană. Viermii mai sus menţionaţi sunt larve ale gândacului de făină şi sunt bogaţi în grăsimi, fibre şi proteine.