Mi Smart Air Fryer 3.5L Review; Am încercat noua friteuză smart a celor de la Xiaomi, să știi la ce să te aștepți dacă o cumperi

0
8439

De mai bine de 3 săptămâni am în teste friteuza Mi Smart Air Fryer 3.5L și am folosit-o mai des decât mi-aș fi închipuit la început. Trebuie să precizez pentru cei care nu mă cunosc, că sunt un pasionat al bucătăriei și am și un blog unde public rețete. Revenind la friteuza pe care o voi prezenta mai jos, mai trebuie să precizez că ea este prima mea întâlnire cu un cuptor care funcționează pe baza ventilării aerului cald și spun asta pentru că experiența nouă va fi cu atât mai interesant de prezentat.

Primul contact și unboxing

Primul contact cu Mi Smart Air Fryer 3.5L a fost unul extrem de ciudat. Bine, asta și pentru că fiind un aparat de teste, nu a fost inițial configurat pe regiunea noastră și a venit setat cu meniul pe limba chineză. Cu toate astea nu a fost prima problemă pe care am întâmpinat-o. Ce s-a întâmplat mai exact. Imediat după ce am scos-o din cutie, am căutat minute bune cum se pornește.

Aparatul e total alb și are un buton mare central, care se poate și învârti. Primul impuls a fost să-l apăs. Nimic. Apoi l-am apăsat mai multe secunde (ca la telefoane), nici așa nu a pornit. A trebuit să iau manualul la mână și să mă documentez. Ei bine, butonul de on/off se află imediat deasupra celui de culoare neagră care se rotește și e de un gri străveziu. Dacă folosești ochelari, îți garantez că nu îl vei găsi!

Bine, l-am găsit, l-am apăsat, a pornit și… cum v-am spus mai devreme, meniul a apărut în limba chineză. Ecranul este integrat de altfel în acea rotiță de culoare neagră, elegant aș zice. Revenind la limba chineză pe care o stăpânesc în limita a doar 4 – 5 cuvinte, a trebuit să apelez la telefon și la aplicația Google Translate, care poate traduce și în baza unor imagini. Primul lucru pe care l-am făcut deci, a fost să mut aparatul pe limba engleză. Totuși, ce trebuie să menționez aici e că versiunile retail, adică cele pe care le puteți cumpăra din magazine, vor veni presetate pe limba română, deci nu vă speriați, nu va trebui să refaceți pașii pe care vi i-am prezentat mai devreme :).

În altă ordine de idei, dacă citiți aceste rânduri, vă va fi mult mai simplu de pus în funcțiune aparatul decât în cazul meu.

Cât despre conținutul cutiei, în ea veți găsi:

  • Frieteuza
  • Un grătar care se plasează în compartimentul de coacere
  • Un capac care ajută la distribuirea aerului cald mai uniform
  • Manualul de utilizare

Punerea în funcțiune

Punerea în funcțiune a fost una cât se poate de simplă. Eu folosesc deja câteva aparate Xiaomi, deci aveam instalată aplicația Xiaomi Home și un cont aferent pentru acesta. Dacă nu aveți așa ceva, descărcați aplicația din Play Store sau App Store și creați-vă un cont. Odată setată aplicația și conectați în rețeaua WiFi de acasă, puteți adăuga aparatul în ecosistemul Xiaomi. Procesul este unul intuitiv și veți fi ghidați pas cu pas.

Dacă totul a decurs normal, veți putea face setări privind aparatul atât folosind meniul încorporat în butonul rotativ cu display digital din partea frontală a lui Mi Smart Air Fryer 3.5L, cât și direct din telefon, unde este mult mai facil.

Cum folosești Mi Smart Air Fryer 3.5L

Înainte de a vă povesti cum se folosește friteuza pe bază de aer, doresc să vă reamintesc cât de sănătos e să excludeți grăsimile și mai ales mâncărurile fripte în ulei din dietă. Nu voi scrie o apologie aici despre asta, deoarece dacă v-ați aventurat în text până pe aici, sunt convins că știți despre ce vorbesc.

Cât despre modul de folosire, el este simplu, poți seta rețete automate, care în meniu sunt afișate cu numele mâncării pe care o vei găti:

  • cartofi prăjiți
  • pește
  • prăjitură
  • carne
  • etc

Sau poți seta timpul de coacere și temperatura. Toate acestea din acel buton rotativ cu click și ecran digital. Îmi amitește oarecum de iPod…

Poți de asemenea face setările și prin intermediul aplicației Mi Home, unde totul devine mai facil. Ca bonus, avem și timer, în cazul în care dorim să pornească prăjirea/ coacerea la o anumită oră.

Experiența mea cu Mi Smart Air Fryer 3.5L

Okay, hai să vă povestesc experiența mea cu Mi Smart Air Fryer 3.5L.

  1. Evident prima opțiune a fost să încerc aparatul cu niște cartofi. I-am cumpărat congelați, pentru că am înțeles că sunt mai ușor de „prăjit” la aer cald. De altfel fryer-ul are și programe presetate, printre care unul și pentru cartofii pai. Iată cum mi-au ieșit din prima:

    Au fost nesperat de gustoși. Din câte mi-am dat seama, aceștia au fost ușor preprăjiți, deci aveau o peliculă de ulei deja pe suprafață, totuși nu se poate compara cu cantitatea de ulei care se regăsește pe cartofii pe care îi prăjim la mod clasic.

    Cât despre gust, la exterior au fost crocanți, iar la interior moi, fix cum ne dorim. Am avut deci o primă reușită aici.

  2. Al doilea lucru pe care am vrut să-l încerc, a fost o plăcintă cu dovleac Linco. Plăcintă care mi-a făcut deja de mult cu ochiul în congelatorul de la Kaufland. Am cumpărat-o deci. Iată și o fotografie cu ea înainte și după procesul de coacere din Air Fryer:

    A doua reușită deci.

  3. Pentru a treia încercare am optat pentru niște cașcaval pane (tot congelat). Aici cașcavalul s-a scurs afară din pane și evident și printre gratiile din cutia de coacere. Iată cum a arătat arătarea în acest caz:

    Deci felul 3, fail. 🙂

  4. A urmat însă un big win la a 4-a încercare, acolo unde am pus la bătaie un cocoșel de bretagne (Coquelet de Bretagne). L-am condimentat cu sare și piper, i-am înpuns pielea să aibe pe unde să se scurgă grăsimea din el, l-am uns doar cu puțin ulei de măsline să nu se usuce pielea prea tare și l-am pus în air cooker. A ieșit o minune:

    Practic acest pui fript m-a convins să vă recomand aparatul. La 399 lei evoMAG, sau 411 lei la Vexio, cât costă e ideal pentru a găti sănătos, ieftin și rapid.

Mi Smart Air Fryer 3.5L, cuvinte de final (concluzii)

Dacă nu aveți cuptor dedicat în dotare, sau dacă vreți să economisiți câțiva kilowați sau metri cubi de gaz, friteuza asta e chiar utilă. Merge la fix și pentru un student la cămin care e pasionat de home cooking, sau nu vrea să cheltuie pe mâncare în oraș care din 2 – 3 ieșiri îl și costă cât ar da pe acest cooker. Smart cooker de fapt.

Apropo, se poate cupla cu Google Assistant în Google Home și îl puteți porni vocal. Îl puteți folosi în gama de 40° – 200°C, deci e ideal nu doar pentru fript, ci puteți usca și fructe sau ierburi aromatice în el pentru la iarnă. Poate singurul lucru pe care aș putea să i-l imput, este capacitatea care nu permite coacerea unui pui full size! 😛

Sper că nu v-am plictisit prea tare cu această recenzie neconvențională, iar dacă aveți întrebări, vă răspund cu plăcere puțin mai jos, în secțiunea comentarii.

Cât despre Mi Smart Air Fryer 3.5L, pe el îl puteți cumpăra de aici.

Preț și disponibilitate