Începând de miercuri, 15 martie noi reguli se vor aplica la restaurantele din România. Pentru început se vor schimba meniurile, care vor trebui să afişeze noi informaţii. Aceste reguli se aplică pentru restaurante, fast food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile.
Ele trebuie să conţină informaţii detaliate cu privire la fiecare preparat, precum numărul de E-uri, caloriile, dar şi ingredientele care pot provoca alergii. Aceste reguli au fost stabilite printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor, care de fapt trebuia să intre în vigoare din decembrie 2022. Aplicarea a fost totuşi amânată până pe 15 martie 2023, după solicitări din partea unor asociaţii şi federaţii patronale.
Motivul acestor modificări este de a ne alinia cu regulamentul UE, cu privire la obligativittea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale. Iată ce informaţii trebuie să găsiţi în meniuri:
- tipul şi cantitatea de ingrediente care depăşesc 20 de grame în produsul finit/mâncarea furnizată
- trebuie afişate informaţii privind declaraţia nutriţională şi a aditivilor folosiţi
- trebuie respectate prevederile europene privind declaraţia nutriţională, cu informaţii despre valoarea energetică şi cantităţi de grăsimi, acizi saturaţi, zaharuri, sare
- informaţiile trebuie amplasate într-un loc vizibil, accesibil, lizibil, de neşters
- dacă preparatele sunt prezentate prin comuncare la distanţă, informaţiile trebuie să apară pe suportul de vânzare la distanţă
Cele mai blamate sunt acum cremele vegetale pe bază de ulei de palmier în loc de smântână şi imitaţiile de brânză feta. Un alt şoc a fost când un gyros de porc sau vită a fost descoperit cu până la 27 de E-uri. Până şi ciorba sau tocăniţa de porc ar avea 7 E-uri.