Nu ştiu voi ce faceţi în acest weekend, dar tocmai am găsit o activitate genială: Răvăşitul Oilor. Acesta este Festivalul Brânzei şi al Pastramei care are loc lângă Castelul Bran, pe platoul Inima Reginei. Se desfăşoară între 29 şi 30 septembrie şi prin amabilitatea lui Vlad Zotta avem câteva fotografii de acolo.
Personal, nu îmi pot imagina începutul de octombrie şi în general miezul de toamnă fără must, servit cu pastramă de berbecuţ, cu mujdei din belşug şi mămăligă fierbinte lângă. Răvăşitul Oilor este o sărbătoare simbolică, care marchează finalul anului de păstorit. Este o sărbătoare a coborârii oilor de pe munte, marcată cu dansuri şi jocuri, dar şi cu un festin culinar.
Este de asemenea o ocazie pentru ca producătorii locali să îşi prezinte cele mai bune preparate. La această ediţie puteţi degusta bulz, brânzeturi, pastramă de oaie şi must de la gospodăriile din zona Brasovului şi nu numai. Pastrama este evident vedeta şi se pregăteşte folosind carne de oaie dezosată şi condimentată cu piper, boia, cimbru, usturoi şi busuioc.
Trebuie ţinută la fezandat câteva zile în condimente şi apoi o puneţi într-un baiţ cald, pe bază de vin în care fierbeţi piper negru, boabe de muştar şi foi de dafin. Experţii ţin carnea în acel baiţ şi până la o săptămână şi apoi o pun la uscat. La Bran mai puteţi degusta şi dulciuri precum salam de biscuiţi, ciocolată cu mentă şi fistic, cu mango şi ghimbir, toate preparate artizanal.
Brânzeturi produse de localnici, cârnaţi aromaţi aduşi din regiunea Sibiului şi Buzăului, fleici de carne aromată şi evident şi mititei vă aşteaptă azi până pe înserat şi mâine la Răvăşitul Oilor 2018. Nu lipsesc ceaunele mari cu gulaş, sarmalele şi dovlecii copţi, dar şi berea rece, mustul sau vinul.
Mulţumim Vlad Zotta pentru fotografii!