Chiar dacă în săptămâna alegerilor sunt multe alte lucruri de discutat şi dezbătut, naţiunea a fost polarizată de… mâncare. De shaorma mai bine zis şi de pronunţia sa. Un restaurant vrea să depună un dosar complet la Academia Română, pentru ca pe viitor cuvântul „shaorma” să ajungă în DEX.
Reprezentanţii unui restaurant din Iaşi fac acest lobby pentru includerea preparatului în următoarea ediţie a DEX-ului. În mod şocant, nu avem în dicţionar acest cuvânt, deşi este rostit de milioane de ori pe săptămâna de compatrioţii noştri. Acum a pornit şi dezbaterea despre cum e corect să fie inclus cuvântul. Restaurantul respectiv a făcut şi un sondaj, cu 2000 de votanţi.
Cei mai mulţi votanţi (80%) optaseră pentru „shaorma”, deşi tipicarii şi mini Prutenii preferă „şaorma”. Sunt şi alte teorii, precum cea a lui Gabriel Haja, care sugerează grafia „shawarma”, preluând-o după forma transcrisă de englezi de la arabi. Este luat exemplul „pizza” de altfel. Radu Paraschivescu, un scriitor apreciat şi în vogă sugerează grafia „şaorma”.
Dă şi exemplul altor preparate din afară care încep cu „ş”, precum şuberek, şniţel, ştrudel. Sondajul e încă deschis şi puteţi vota pe Facebook căutând hashtagul #shaormaindex. Din ce am înţeles nici cuvântul kebab (kebab sau kebap, chiar?) nu se află în DEX, deşi e un alt preparat super consumat. Personal cred că „shawarma” nu are nici o şansă să fie adoptată ca grafie.
Ca să vă faceţi o idee cu privire la popularitatea sa, shaorma este preparatul cel mai căutat pe platformele de comenzi de mâncare, sau cel puţin era cu 2-3 ani în urmă. Burgerul a venit tare din spate şi i-a luat locul. Sau mai bine zis „burgherul”? Restaurantul din Iaşi care a pornit disputa se numeşte Class şi găsiţi postarea sa aici.