Încă 4 produse tradiţionale româneşti sunt gata să fie certificate de Comisia Europeană

2143

Finalul de an vine cu veşti bune pentru producătorii de preparate tradiţionale din ţara noastră. Patru produse tradiţionale româneşti sunt în proces de verificare la Comisia Europeană, urmând să fie apoi certificate IGP (Indicaţie Geografică Protejată). Avem detalii despre ele în articol.

Scriam în primavară despre cele mai noi 5 produse culinare recunoscute şi protejate în UE. Era vorba de scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Telemeaua de Ibăneşti şi Salamul de Sibiu, plus legendarul magiun de Topoloveni. Acum aflăm şi următoarele 4 produse gata de certificare şi recunoaştere:

• Caşcavalul de Săveni
  • Salată cu icre de ştiucă de Tulcea
  • Salată tradiţională cu icre de crap
  • Plăcintă dobrogeană

La nivel de UE există aproape 1500 de produse protejate de acest tip. Trebuie să fie preparate după o reţetă tradiţională, cu multe decenii vechime şi numai cu ingrediente locale. Anunţul a venit la un târg dedicat Zilei Naţionale a României, unde am aflat care sunt produsele care vor primi certificarea Indicaţie Geografică Protejată. Aflăm şi că la ora actuală există 727 de produse tradiţionale înregistrate pe scheme de calitate româneşti şi 7 pe scheme europene. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Naţionale au declarat că astfel de produse ne cresc cota la nivel internaţional şi alături de ţăranii ospitalieri de la noi creează o imagine pozitivă României.

O altă declaraţie a noului ministru a fost ar fi o idee bună ca să fie promovat în şcoli consumul de produse româneşti.

Sursa foto