Cornuleţe cu gem şi nucă şi sărăţelele cu caşcaval din Iaşi devin produse tradiţionale atestate

0
1520

Noi preparate tradiţionale româneşti au ajuns pe lista de produse tradiţionale atestate, iar de această dată e vorba despre preparate din Iaşi. Sunt clasicele cornuleţe cu rahat, gem sau nucă, dar şi sărăţelele cu caşcaval, telemea sau mac. Acestea sunt primele produse de patiserie atestate drept tradiţionale în acest judeţ.

Pe 17 februarie la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană din Iaşi au fost lansate aceste produse, care au un aspect cheie: se pregătesc ca pe vremea bunicilor. Ele aparţin de SC Cofetăria de Acasă. În Iaşi sunt atestate în acest moment 16 produse de la 7 producători, în segmente ca panificaţie, legume, produse din carne sau fructe. În România au fost atestate în ultimii 5 ani peste 700 de produse şi preparate culinare. Pentru ca un produs să fie atestat ca tradiţional, el trebuie să fie fabricat din materii prime locale, după o metodă veche de producţie şi să se demonstreze că se face pe teritoriul judeţului de cel puţin 30 de ani.

Produsele mai sus menţionate, sărăţelele şi cornuleţele au primit atestare conform Ordinului nr. 724/1.082/360/2013, din judeţul Iaşi. La evenimentul inaugural participanţii au putut degusta aceste preparate şi să le afle istoricul. Aurelia şi Cornel Panica sunt proprietarii cofetăriei SC Cofetăria de Acasă, iar povestea lor a început de la aniversarea feţei lor la vârsta de 3 ani. Atunci prăjiturile aduse la petrecere au fost atât de apreciate de rude şi prieteni încât au apărut încurajări de a deschide o afacere. Acum ei fac şi torturi pentru aniversări şi tot soiul de alte prăjituri tradiţionale, checuri şi cozonaci.

Mai există şi alte produse atestate şi apreciate de public, precum ceafa de porc afumată şi coaptă, pastrama de porc coaptă şi slănină afumată de la Fabrica de Fum. Pentru cei care se întreabă ce rol are o atestare de gen, aflaţi că în cazul acestor produse de carmangerie, vânzările au crescut cu 20% după atestare. E nevoie de un caiet de sarcini, întocmit cu ajutorul consilierilor Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Iaşi.

Sursa foto