A început Festivalul „Lăsata Secului” în Parcul IOR: plăcinte, vin şi fripturi

0
559

Pentru cei care se pregătesc de postul Crăciunului, Lăsata Secului e ultimul prilej de a mai savura preparate gustoase. Există şi un festival cu această temă, Festivalul Lăsata Secului, care se desfăşoară în Parcul IOR între 10 şi 13 noiembrie. Se petrece în zona Biserica de Lemn Maramureşeană şi este organizat de către Autentic Events.

Bucureştenii şi turiştii sunt invitaţi la un festin culinar şi să petreacă alături de familie şi prieteni. Vor găsi la căsuţele din lemn „bucate de dulce”, precum plăcinte cu brânză, fripturi şi vin. Sunt şi sarmale, ciorbe, grătare şi plăcinte. Organizatorii vor aduce celor prezenţi o îmbinare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare legate de această sărbătoare. Veţi găsi acolo expoziţii şi ateliere tradiţionale, în care vor fi subliniate reţete vechi, de sute de ani şi bunătăţi pregătite în fata vizitatorilor.

Veţi vedea ceaune încinse, vase de lut tradiţionale şi cuptoare, în care vor fierbe mii de sarmale. Grătarele vor sfârâi, acoperite cu pastramă de berbecuţ, dar va fi şi pastramă de oaie la ceaun. Tocană de oaie cu mămăliguţă va fi savuroasă şi vă veţi mai dedulci şi la pastramă în bere la tigaie sau sloi de oaie. Brânzeturi fine, caşcaval afumat, va fi câte ceva pentru toţi. Şi pentru că tot e sezonul, murăturile vor fi scoase din borcan, iar la desert vom avea gemuri şi dulceţuri de toamnă.

Gospodinele aduc la târg zacusca de vinete sau de ghebe, miere şi păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale. Sunt şi mere aromate, plăcinte maramureşene, plăcinte munteneşti, plăcinte poale-n brâu moldoveneşti şi plăcinte cu fructe.

Detalii sunt aici.