Apa îmbuteliată se va scumpi de la 1 octombrie, cu aproximativ 20%; Iată motivele

0
868

Chiar dacă trăim într-o perioadă de titluri bombastice şi întâmplări alarmante, apa îmbuteliată a ajuns să fie subiect de ştiri de două ori într-o săptămână. Întâi am avut cazul celor doi soţi care au bătut apă plată şi au ajuns la Urgenţe pe 15 septembrie, apoi pe 17 septembrie 2021 aflăm că apa îmbuteliată se va scumpi de la 1 octombrie.

Creşterea de preţ va fi de aproximativ 20%, iar motivul principal este creşterea facturilor la energie electrică. Dacă în acest moment plătim 5-7 lei pentru un bidon de 5 litri, ne-am putea duce spre 8 lei pe viitor. Producătorii vor scumpi cu cel puţin 15-20 de bani produsele la 2 litri. Se vor scumpi şi apele la 2 litri, 5 litri şi 10 litri, iar apa de izvor se va scumpi cu cel puţin 20%.

Cei din industria apei îmbuteliate cer intervenţia autorităţilor cu privire la creşterea accelerată a facturilor la energie electrică. Cum scumpirea apei se petrece de la 1 octombrie, mă aştept să văd scumpiri în lanţ şi pentru carbogazoase, băuturi alcoolice şi altele, bazate pe apă. În acest moment se petrece o recalibrare a nivelului de preţ la energie, încât o parte din costurile suplimentare să fie transferată spre clienţii finali.

Între timp producătorii de apă de izvor susţin că plătesc facturi crescute la energia electrică, unele şi cu 90% mai mari decât în 2020. Preţul combustibililor a crescut cu 20%, iar cel al ambalajelor cu aproape 50% şi ne referim aici la PET-uri, carton, folie. Există şi presiunea cursului de schimb leu-euro.

Sursa foto