Pandemia ne-a închis în casă în 2020 şi cu această ocazie românul s-a apucat… de gătit. Google a fost companionul său de nădejde, iar acum avem şi detalii despre cele căutările culinare ale anului trecut în România. Ciorba de perişoare şi ardeii umpluţi par să fi fost preparatele preferate ale românilor.
Căutările de reţete şi din zona de gătit au avut o explozie în special în luna aprilie a anului trecut. Între restaurantele închise şi serviciile de livrare cu teama de infectare a unora, a trebuit să gătim mai mult acasă. Analiza acestor căutări vine de la SRD Media şi Bookingham. Aprilie a adus o creştere de 65% a căutărilor culinare faţă de martie, cu 11.5 milioane de căutări. În aprilie fuseseră doar 6.2 milioane. În total în anul 2020 au fost peste 74 de milioane de căutări din domeniul culinar, faţă de 54 milioane în 2019.
Şi în cazul în care eraţi curioşi, iată preparatele cele mai căutate:
- Ciorba de perişoare: se află pe locul întâi, cu aproape 770.000 de căutări
- Ciorba rădăuţeană: 630.000 căutări au pus-o pe locul 2
- Ardei umpluţi: 400.000 de români au dorit să ştie cum se fac ardeii umpluţi
- Chifteluţe: Peste 300.000 de români au dorit să gătească chifteluţe de porc, pui, vită, poate chiar peşte
La capitolul deserturi domină plăcinta cu mere, cu peste 600.000 de căutări, urmată de clătite americane cu jumătate de milion de căutări. Martie-aprilie era şi o perioadă a postului, iar numărul căutărilor pentru diferite reţete de post a ajuns la 2.7 milioane, cu jumătate de milion mai mult decât în 2019. Cele mai căutate au fost negresa de post, clătitele de post şi chiftelele de post.
Revin puţin la deserturi, cu menţiunea că gogoşile pufoase, checurile (banana bread?) şi crema de zahăr ars au fost de asemenea foarte populare. De sărbători au fost peste 450.000 de accesări numai pentru cozonac., iar sala boeuf a adus aproape 200.000 de căutari în 2020. Şi drobul a strâns 400.000 de căutări.
Mai multe detalii aveţi în studiul de aici.