Ceaiuri cu conţinut mare de THC retrase de LIDL România; DIICOT a fost sesizat de APC

0
2379

Un scandal neaşteptat a cuprins LIDL în această săptămână, după ce o serie de ceaiuri vândute de aceste magazine au fost retrase. Ele aveau un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) şi a fost realizată şi o sesizare din partea APC (Asociaţia Pro Consumatori) către DIICOT. Mai multe detalii aflaţi mai jos, preluate de la Agronet.ro.

A fost demarată o anchetă pentru a se descoperi cum au ajuns ceaiuri şi uleiuri cu atât de mult THC în reţeaua LIDL România. Iată mesajul transmis de către Costel Stanciu, preşedintele APC spre DIICOT:

”Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenţă vă aduce la cunoștință următoarele: În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor „Mogota Ceai de cânepă” 20 buc și „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“, pentru motivul depistării în compoziția acestora a unui conținut ridicat de tetrahidrocanabinol.

THC-ul este substanţa activă din cannabis, o substanţă psihotropă şi face parte din categoria drogurilor de risc, fiind sub incidenţa penală. În legislaţia românească şi în cea a Uniunii Europene nu exista dispoziţii legale cu privire la introducerea pe piaţă a produselor alimentare care au în compoziţie această substanţă. Pe 25 august 2021 LIDL anunţa că producătorul sloven Mogota d.o.o recheamă produsul „Mogota ceai de cânepă 20 buc”, cu data de valabilitate minimă 31.12.2022. În el se găsise un conţinut ridicat de THC, iar consumarea sa avea ca efecte „schimbări ale dispoziţiei şi oboseală”.

În această săptămână au fost retrase produse de la LIDL şi în Germania, unele marca Euphoria Trade din Cehia, care conţineau CBD (cannabidiol). E vorba despre batoane cu proteine, produse de patiserie şi ceaiuri. Atenţie aici era vorba despre CBD, care e legal în multe ţări şi folosit terapeutic şi nu THC.