Festivalul Plăcintelor Bucureşti 2022 începe azi; Ce ne rezervă festivalul culinar?

0
3073

După festivaluri turceşti şi asiatice în Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, acum a venit rândul plăcintelor. Pe 29 septembrie, adică azi începe Festivalul Plăcintelor Bucureşti 2022, care ţine până pe 2 octombrie 2022.

Festivalul se desfășoară în Zona Biserica Maramureşeană din Parcul Al. I. Cuza, unde vom putea degusta plăcinte şi deserturi dospite, coapte, aburinde, dar şi pufoase. Vor fi atât plăcinte ţărăneşti, moldoveneşti, poale-n brâu şi alivenci, dar şi plăcinte turceşti, şuberec şi unele orientale. Vom savura plăcinte cu aluat fraged, bine frământat, doldora de brânză proaspătă de vaci şi stafide. Sâmbătă are loc un show culinar care etalează arta bucovineană a alivencii, urmând a fi pregătită o alivanca de 20 de metri.

Ion Creangă a povestit cu savoare despre pregătirea acestui desert. Ei bine dacă vremea tine cu noi vom vedea gospodine care pregatesc o alivancă cu brânză şi mălai, folosind sute de kilograme de brânză, sute de kilograme de mălai fiert şi sute de litri de lapta, sute de ouă, dar şi zeci de kilograme de smântână. Vom putea degusta şi inedită alivanca cu bostan, savura un decor de toamnă, în vreme ce degustam dovleac proaspăt copt şi acoperit cu scorţişoară.

Plăcintele olteneşti vor avea praz şi telemea, cele ardeleneşti varză murată, sunt şi mocăneşti, ciobăneşti cu brânză de burduf, plăcinte dobrogene cu brânză sărată şi boiereşti. Cele sârbeşti au dovleac, mere şi scorţişoară, cele greceşti brânză şi spanac. Există şi plăcinte macedonene cu telemea şi mărar. Vom avea şi bunătăţi tradiţionale din Siria şi Liban, cataif cu caimac de lapte servit fistic buzo, cataif cu nucă şi cataif cu fistic.

Se încing şi grătare, vor fi fripturi, mâncare la ceaun, cârnaţi de porc, mititei, vânat şi pastramă… toate acoperite cu bere şi must, dar şi vin. Accesul este gratuit.