Festivalul RO-Wine găzduieşte salonul Gustul Italiei, cu peste 40 de producători italieni

0
243

Iubitorii de vin îşi dau întâlnire în acest weekend la festivalul internaţional RO-Wine 2023. Are loc între 12 şi 14 mai 2023, iar un segment interesant al evenimentului este Salonul Gustul italiei, organizat de către ICE, Agenţia Italiană Pentru Comerţ Exterior.

Va include o selecţie de specialităţi gastronomice din Italia, dar şi vinuri italiene apreciate. Ce relaţie are România cu Italia la acest capitol? Aflaţi că numai în 2022 ţara noastră a importat produse agricole şi agroalimentare din Italia în valoare de pexte 770 de milioane de euro.

Asta înseamnă o creştere cu 21.5% faţă de anul anterior. 82% dintre acestea au fost produse alimentare prelucrate şi băuturi. Principalele produse alimentare italiene importate în ţara noastră au fost lactatele şi brânzeturile, în valoare de 72.4 milioane de euro. Şi cafeaua a fost bine cotată, cu 69.5 milioane de euro, iar produsele de patiserie şi panificaţie au ajuns la 64.5 milioane de euro.

Şi acum ce ne interesează pe noi: în 2022 România a importat vinuri italiene în valoare de 34.4 milioane de euro, ceea ce înseamnă că acest tip de vinuri este foarte apreciat. Aflaţi că România este a 17-a piaţa desfacere a produselor agroalimentare italiene. Italia este unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri la nivel mondial, cu o producţie de 49.8 milioane de hectolitri, o cincime din producţia mondială de vinuri. Are 560 de soiuri de de vită de vie înregistrate.

RO-Wine a ajuns la a opta ediţie şi se va desfăşura la Fratelli Studio. Include şi vinuri albe, roşii, prosecco, brânzeturi, paste, creme tartinabile, roşii conservate, faină, biscuiţi, produse de patiserie standard.