Franța câștigă prestigiosul concurs Bocuse d’Or 2025; Ce probe au fost?

0
82

Franța a învins Danemarca și Suedia pentru a câștiga premiul bienal „Bocuse d’Or2025, recăpătând astfel mult râvnitul titlu cunoscut de mulți drept coroana olimpică a gastronomiei.

După doi ani, Franța își revendică din nou statutul de cei mai buni maeștri ai haute cuisine-ului, triumfând în fața rivalilor scandinavi la Lyon Eurexpo, într-o sală plină de entuziasm și mândrie națională. În ediția precedentă, Danemarca a produs surpriza și a învins favoriții francezi.

Sub conducerea talentatului Paul Marcon, în vârstă de 28 de ani, victoria Franței a fost un dublu motiv de sărbătoare, declanșând o explozie de bucurie printre susținătorii prezenți. Tatăl său, Régis Marcon, laureat al competiției în 1995, a fost alături de echipă, împărtășind emoția și energia momentului. „Avem Eurovision, iar apoi avem Bocuse d’Or”, a declarat Nina Bauer, istoric culinar danez. „Când câștigi, devii celebru nu doar în cercul tău profesional, ci în întreaga lume.”

În cele 20 de ediții ale competiției de la debutul său în 1987, Franța s-a impus ca lider, cucerind aproape jumătate dintre trofee. În primele zece competiții, între 1987 și 2005, francezii au câștigat cinci medalii de aur.

Totuși, dominația Franței în fine dining a început să scadă, pe măsură ce chefii nordici și-au făcut loc în topuri. Din 2007, Franța a câștigat Bocuse d’Or doar de patru ori în zece competiții, ultima dată în 2021. Danemarca a câștigat de trei ori, iar chiar și Statele Unite au triumfat în 2017.

„A devenit mult mai mult despre creativitatea chef-ului,” a explicat Bauer. „Acum se pune accentul pe unicitate, nu doar pe a fi cea mai bună versiune a clasicelor.”

În competiția finală, 24 de echipe internaționale s-au întrecut contracronometru timp de două zile, prezentând preparate spectaculoase în fața unui juriu de experți care au analizat, degustat și evaluat fiecare farfurie. Candidații au avut la dispoziție patru ore și 40 de minute pentru a crea un preparat bazat pe țelină, pește meagre și homar, și cinci ore și 30 de minute pentru a pregăti un platou ce includea carne de cerb, foie gras și ceai.

Finala din capitala gastronomică a Franței a fost apogeul unei competiții desfășurate pe parcursul a doi ani, implicând 70 de țări de pe patru continente.

Ediția din acest an, a 20-a, a adus și un omagiu special fondatorului său, legendarul chef Paul Bocuse, care a murit în 2018 la vârsta de 91 de ani. Sub îndrumarea lui Paul Marcon, echipa franceză a triumfat anul acesta, la 30 de ani după victoria tatălui său, Régis Marcon, bucătar cu trei stele Michelin în Saint-Bonnet-Le-Froid. Fotografiile și lacrimile de bucurie reflectă doi ani de sacrificii și eforturi susținute pentru a ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Tricolorii au avut de înfruntat un adevărat maraton culinar, gestionând fiecare minut sub privirile atente ale unui juriu format din 24 de experți. Tema pentru farfurie (4:40) a onorat țelina, carnea slabă și homarul, iar tema pentru platou (5:30) a cerut preparate din carne de cerb, foie gras și ceai. Un adevărat spectacol culinar…

Acesta este al nouălea titlu Bocuse d’Or pentru Franța, consolidându-și poziția de lider în fața Norvegiei (5 titluri) și Danemarcei (3 titluri). Ca cireașa de pe tort, Camille Pigot a câștigat premiul pentru cel mai bun commis. Anul 2025 se dovedește a fi unul de excepție din multe puncte de vedere.