În Japonia există un preparat pe care îl comanzi acum şi îl primeşti… peste 30 de ani

0
599

Ai crede că e un peşte super rar, că este un preparat cu foiţe de aur şi diamante… dar e vorba despre chifteluţe. În Japonia există nişte chifteluţe de la măcelăria Asahiya, pe care le comanzi acum şi le vei primi de abia peste 30 de ani.

Problema e că majoritatea clienţilor le vor primi congelate. Asahiya este o măcelărie fondată în anul 1926 şi vinde produse exclusiviste, inclusiv carne de vită Kobe. Chifteluţele şi crochetele sale au făcut înconjurul lumii pentru calitatea lor, în special după anul 2000. Printre cele mai iubite preparate ale măcelăriei sunt „Crochetele extreme”, unul dintre cele 4 tipuri de crochete vândute de acest business.

O astfel de crochetă costă 1.8 euro bucată. Sau puteţi opta pentru crochetele de vită Premier Kobe, dar acolo lista de aşteptare este de 4 ani. Apoi sunt „Extreme Croquettes”, care au strâns deja o listă de aşteptare de 30 de ani. Produsele se vând online încă din 1999, explică Shigeru Nitta, proprietarul acestui business, aflat pentru a treia generaţie în familia sa.

Nitta a ales cu grijă vita folosită, participând la licitaţii de la ferme locale alături de tatăl său, încă de când era mic. A preluat business-ul de la el la vârsta de 30 de ani, în 1994. Pentru o perioadă a vândut crochetele în pierdere, la 1.8 dolari bucată, în condiţiile în care vita din ele costă 2.7 dolari bucata. Ulterior avea să producă doar 200 de brochete pe săptămână.

Vânzările s-au oprit prin 2016, timpul de aşteptare devenind de peste 14 ani. E vorba aici despre vita Kobe femela A5 cu vârsta de 3 ani şi cartofi de la ferme locale. Asahiya a reluat comenzile prin 2017, dar a crescut preţurile şi a dus producţia la 200 de crochete pe zi. Există şi o strategie aici: guşti crochete de câţiva dolari şi sfârşeşti prin a comanda multă vită scumpă.