Restaurantul francez Mirazur este numit „cel mai bun restaurant din lume” de către revista britanică „Restaurant”

0
1508

Mirazur este un restaurant posh şi cu abordare de tip „farm to table”, care aduce o nouă onoare artei culinare franceze. Este primul restaurant francez desemnat drept „cel mai bun restaurant din lume” de către revista britanică „Restaurant”. Aceasta creează topuri de restaurante din 2002 şi e prima oară când francezii domină la vârf.

Mirazur este un proiect al chefului argentinian Mauro Colagreco, iar triumful său a fost anunţat în cadrul unei ceremonii organizate în Singapore. Chef Mauro Colagreco nu e străin de distincţii, primind recent a treia stea Michelin. Şi asta la vârsta de doar 42 de ani şi având un CV impresionant, care include vocaţia de jucător de rugby şi faptul că vorbeşte 5 limbi.

Are capacitatea de a inventa între 250 şi 300 de reţete noi pe an, fiind un adevărat geniu al gastronomiei. Are şcoala marilor chefi francezi, Bernard Loiseau, Alain Pasard şi Alain Ducasse. Restaurantul Mirazur debuta în 2006, la Menton, în Franţa. Este o zonă pitorească, la graniţa cu Italia şi a fost nevoie de doar un an pentru a obţine prima stea Michelin.

Revenind la lista revistei Restaurant, e vorba despre un top 50 aici, realizat în urma analizei globale a restaurantelor şi a degustărilor experţilor. Pentru 2019 regulile au fost revizuite, încât restaurantele care au mai ocupat locul întâi să nu mai poată fi incluse din nou. Astfel, Noma din Copenhaga nu a mai putut triumfa iar. O făcuse în 2010, 2011, 2012 şi 2014, dar în acest an e pe locul 2.

Cel mai bine văzut restaurant american în acest an este Cosme, din New York, pe locul 23. Pe locul 3 în top se află un restaurant spaniol, Asador Etxebarri. Mirazur se află la poalele muntelui, înconjurat de propriile grădini, cu fructe, legume, ierburi, dar şi cu zone speciale cu ferme, de unde vin găini, dar sunt şi stupi pentru miere. O bucătărie deschisă se afla la vedere, împreună cu un lounge şi o recepţie.

Printre preparatele din meniu se numără carnea de porumbel cu un sos pe bază de cafea, dar şi şampanii fine, sfeclă roşie cu cremă de caviar şi o pâinică rotundă coaptă pe vatră şi servită într-un vas special din lemn. Vine cu un vas mic special cu suc de lămâie şi ulei de măsline, cu care ungeţi pâinea, plus ghimbir. Există şi caracatiţă gătită delicat (blanchată), tăiată fin şi servită cu sos bagna cauda, adică usturoi şi anşoa.

Ciocolata din peru cu ulei de măsline şi rozmarin se găseşte ca un desert inedit. O locaţie must try pentru o vizită în Franţa!

Sursa foto