Buziașul va găzdui o academie în ospitalitate, pentru a relansa turismul în judeţul Timiș

0
584

Cei 2 ani de pandemie au lovit grav în sectorul Horeca, iar acum Consiliul Judeţean Timiş vine în sprijinul său, prin susţinerea unei academii în ospitalitate. Aceasta va avea rolul de a relansa turismul în Judeţul Timiş, iar academia de ospitalitate OHMA se va deschide la Buziaş.

Această instituţie va organiza cursuri vocaţionale sub licenţa Ecole hoteliere de Lausanne (EHL), cea mai reputată instituţie de învăţământ în domeniul ospitalităţii la nivel mondial. Implicarea Consiliului Judeţean nu este o coincidenţă, deoarece Timişoara se pregăteşte să fie Capitală Europeană a Culturii în 2023, aducând un influx de turişti în oraş şi judeţ. Există şi o criză de forţă de muncă în rândul personalului specializat în zona ospitalităţii.

Există de asemenea şi un obiectiv în cadrul Strategiei Sectoriale de Dezvoltare Turistică a Judeţului Timiş, pentru perioada 2018-2028. Dorinţa este ca în acel interval să crească cu 10% personalul angajat în turism, iar gradul de retenţie pe posturi de turism şi conexe să crească cu 20% în aceeaşi perioadă. La sediul Consiliului Judeţean Timiş s-a semnat Declaraţia Comună, în vederea susţinerii academiei de ospitalitate ohma, care va organiza acele cursuri speciale.

Programele educaţionale sunt bazate pe filosofia sistemului elveţian de educaţie duală, o îmbinare de noţiuni teoretice şi punerea lor în practică. Winsedweiss va oferi programe de formare licenţiate cu licenţă Ecole hoteliere de Lausanne, operând academia ohma alături de Primăria Buziaş, care asigură partea logistică. Winswedwiss (World Institute of Service Education) este la al patrulea campus licenţiat EHL din România.